Ангела Меркел: Могући дијалог са Русијом не значи пријатељске преговоре

Пратите нас
Могући дијалог између Европске уније и Москве уопште не значи да ће то бити пријатељски преговори, али на њима би требало отворено говорити о проблемима у односима између земаља ЕУ и Русије, изјавила је немачка канцеларка Ангела Меркел на онлајн састанку са студентима.
Она је објаснила да, уколико земље ЕУ не буду имале јединствену позицију према Русији, председник Путин их неће схватати озбиљно.
„Мислим да постоји неспоразум. Када кажем да бих волела да ЕУ разговара са (председником Русије Владимиром) Путином на исти начин на који амерички председник (Џозеф Бајден) разговара са Путином, по мом мишљењу, не ради се о пријатељским преговорима, ни о знаку да имамо добре односе. Пре се ради о томе да ћемо ми као Европа бити јачи ако се придржавамо јединствене позиције“, истакла је Меркелова одговарајући на питање о иницијативи за дијалог ЕУ-Русија.
Она је навела да Европска унија треба директно да говори Русији да су откривени сајбер-напади, хибридна војна дејства, или „подршка ултра-националистичких странака“.
Према њеним речима, Москви треба рећи да за „добру сарадњу ови проблеми треба да буду превазиђени“.
Председник Чешке Милош Земан - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2021
Земан лидерима ЕУ: Бајден се није плашио контакта са Путином, због чега се ви плашите?
Канцеларка је додала да земље Европске уније морају да превазиђу међусобно „неповерење“ како би са јаче позиције браниле своје интересе и вредности.
„У супротном нас председник Путин неће схватати онолико озбиљно колико бисмо желели. Зато што имамо добре аргументе за нашу критику Русије“, закључила је она.
Лидери 27 земаља Европске уније на самиту 24-25. јуна нису успели да се договоре о предлогу Меркелове и француског председника Емануела Макрона за одржавање самита између Русије и ЕУ. Уместо тога, према завршној изјави самита, шефови држава и влада Европске уније наложили су спољно-политичкој служби ЕУ на чеку са Жозепом Борељом да истражи могућности за дијалог са Русијом о одређеним темама од интереса за Европску унију, као као и да разради опције за увођење нових санкција Русији, укључујући економске, за сузбијање могућих будућих активности Русије које они сматрају штетним.
Прочитајте још:
 
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала