Ко ће платити цех још једног америчког фијаска /видео/

Свет са Спутњиком
Свет са Спутњиком - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2021
Пратите нас
После двадесет година узалудних покушаја „демократизације“ Авганистана, америчке и НАТО  трупе напуштају ову земљу. За собом остављају пустош и никад јаче талибане, покрет забрањен у Русији као терористички, којем су у време совјетске интервенције у Авганистану САД давале ветар у леђа, финансирајући их преко Пакистана.
Кад им се подршка исламском радикализму вратила као бумеранг, у нападима на Њујорк и Вашингтон 11.септембра 2001. године, покушали су да талибане зауздају војном интервенцијом, али је она изгледа само ојачала џихадистичке снове људи којима је рат постао природно стање. Има ли Авганистан будућност после америчког фијаска? Зашто су војници званичних авганистаних власти побегли у Таџикистан? Колико су збивањима у Авганистану угрожене суседне земље и безбедност региона? Треба ли страховати од новог таласа терористичких напада? Може ли и ко да се лати рашичишћавања хаоса осталог иза безуспешне интервенције НАТО? Хоће ли цех платити Европа, пут којим би опет могла да крене река избеглица?
О овим и другим питањима у данашњем издању емисије "Свет са Спутњиком" разговарамо са : дипломатом Живадином Јовановићем  некадашњим министром иностраних послова СРЈ, прф др Слободаном Анђелковићем са Факултета за међународну политику и безбедност а видео везом наш гост биће историчар проф. др Срђа Трифковић.
Емисију уређује и води Татјана Трикић.
Слушајте нас на таласима Радио Новости 104,7 мегахерца, гледајте на Фејсбуку Спутњика али и одложено на Јутјуб каналу Спутњик Србија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала