Додикова порука новом америчком амбасадору

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICСрпски члан Председништва БиХ Милорад Додик
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2021
Пратите нас
Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик поручио је данас новоименованом амбасадору САД у БиХ Мајклу Марфију да треба да зна да се "апсолутно мора поштовати слово Дејтона".
Додик је рекао да је именовање Марфија за новог америчког амбасадора ствар Сједињених Америчких Држава и додао да је, као председавајући Председништва БиХ, обавештен пре два месеца о његовом именовању.
"Амбасадор је задужен да спроводи америчке интересе, ми имамо неке наше интересе, али је битно да зна да се ситуација овде значајно променила у односу на раније. Ми га знамо од раније, из неких ранијих времена, али ово није ни 2005. година, ни 2008. већ 2021. у којој се апсолутно мора поштовати слово Дејтона и то је наша политика", рекао је Додик.
Он је поновио и да Република Српска не прихвата именовање високог представника, без одлуке Савета безбедности УН, преноси РТРС.
"Уколико буду настојали да то учине мораће се суочити са нашом вољом да то не прихватамо, не разговарамо, институционално одбијамо било какву сарадњу, а ако они мисле да треба да се баве тиме нека се баве. У сваком случају ми ћемо са америчким амбасадором покушати да имамо односе пуне разумевања, ако је то могуће, али одавно већ нисмо спремни да, због било каквог полтронства или нечега другог, зато што је неко раније био овде или у Приштини, морамо да прихватимо неке ствари", навео је Додик.
Он је оценио да је америчка амбасада и у БиХ и у Приштини генералисала своје активности које нису биле баш у интересу српског народа у целини.
Амерички председник Џозеф Бајден изабрао је за америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија, који је био заменик шефа мисије у америчкој Амбасади у Приштини, а пре тога три године је радио као политички саветник у Амбасади у Сарајеву.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала