„На прагу смо шестог масовног истребљења на Земљи“

CC0 / pixabay / Климатске промене
Климатске промене - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Пратите нас
Након што су опустошиле запад Немачке, поплаве су погодиле и јужне и источне делове те земље. Хрватски метеоролог Дуња Мазоко Дрвар тим поводом истиче да су такве временске појаве последица климатских промена и упозорава да смо „на прагу смо шестог масовног истребљења на Земљи“.
Директорка Управе за климатске активности хрватског Министарства привреде и одрживог развоја указала је да се за сваки временски догађај мора направити одређена анализа како би се видело да то има везе с климатским променама, а да се студије раде кад све прође и када се процени штета.
„Али сигурно да екстремни временски догађаји јесу главна последица климатских промена. Чак не бих рекла последица, већ појава с обзиром на то да последица звучи да ће то бити у далекој будућност, а ово је нешто што се већ догађа“, рекла је она.
Коментаришући екстремне природне непогоде у свету, као што су поплаве, пожари у САД и недавну појаву торнада у Чешкој, Дуња Мазоко Дрвар је за „РТЛ Данас“ рекла да нам природа на један врло сликовит начин говори да смо претерали, да смо почели да је уништавамо више него што то она сама може поднети, пренео је „Јутарњи лист“.
Долина смрти у САД као пакао: Измерена 54,4 степена, бесне пожари, диже се гигантски облак /видео/
Како је навела, природне катастрофе су се догађале у циклусима, али у распонима од неколико стотина хиљада година.
„Међутим, овако снажно, овако екстремно као што је сада, никада није било и наравно да је то последица нашег деловања у последњих 100 година… Имали смо пет масовних истребљења у претходних десет миленијума и сада смо на прагу шестог. Мислим да је то најбољи доказ да нам се догађа нешто што до сада није било. Али, верујем, да имамо решења за то“, закључила је она.
Подсетимо, најмање 180 особа погинуло је протекле недеље у поплавама које су погодиле Европу, а само у Немачкој живот је изгубило 156 људи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала