Кина шокирана планом СЗО: Не прихватамо

© AP Photo / Ng Han GuanЛабораторија у Вухану
Лабораторија у Вухану - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Пратите нас
Кина неће прихватити план Светске здравствене организације за спровођење друге фазе истраге о пореклу ковида 19, изјавио је високи кинески здравствени званичник.
Зенг Јишин, заменик директора Националне здравствене комисије Кине, рекао је да је шокиран планом, а посебно теоријом да је вирус могао процурити из кинеске лабораторије.
Он је одбацио такву теорију као гласину која је у супротности са здравим разумом и науком.
“Немогуће је да прихватимо такав план за истраживање порекла“, рекао је он на конференцији за новинаре.
Генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус рекао је прошле недеље да је преурањено искључити потенцијалну везу између пандемије и цурења вируса из једне лабораторије у Вухану, кинеском граду у којем је болест први пут откривена крајем 2019. године.
Зенг је рекао да се у лабораторији у Вухану не налази вирус који директно може заразити људе, и подсетио је да је тим међународних стручњака, које је координисао СЗО, и који су посетили лабораторију раније ове године, закључио да је цурење вируса из лабораторија врло мало вероватно и да је највероватније потекао од животиње.
СЗО: Животиња од које је потекла корона још није откривена, имамо четири хипотезе
Упоредо са новим захтевом СЗО, више од 6 милиона грађана Кине потписало је отворено писмо Светској здравственој организацији, тражећи да се испита да ли лабораторија у америчкој војној бази Форт Детрик има везе са пореклом вируса корона.
Истраживачки институт за инфективне болести америчке војске (USAMRID) у Форт Детрику, у америчкој држави Мериленд, затворен је у августу 2019. године, неколико месеци пре избијања епидемије вируса корона. Лабораторија је затворена после инспекције Америчких центара за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), а из тог института је саопштено да је разлог затварања „проблем са инфраструктуром и постројењем за деконтаминацију отпадних вода“.
Земљина лопта у рукама човека - Sputnik Србија
Све вести из света

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала