Америка најавила повлачење своје војске из Ирака

© AP Photo / Nasser NasserИрачка ваздухопловна база Аин ел Асад
Ирачка ваздухопловна база Аин ел Асад - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2021
Пратите нас
Председник САД Џозеф Бајден најавио је да ће америчка војна мисија у Ираку бити окончана до краја године и истакао да ова одлука одражава стварност на терену више него велике промене у америчкој спољној политици.
Још пре него што је Бајден преузео председничку дужност, главни фокус САД био је пружање помоћи ирачким снагама, а не ратовање у њихово име, међутим амерички председник није прецизирао да ли планира да смањи амерички контингент у Ираку, који сада броји око 2.500 војника, преноси АП.
Ова најава председника САД уследила је после одлуке да се америчке снаге после 20 година војног ангажовања у Авганистану повуку из те земље закључно са 11. септембром ове године.
Америчка војна интервенција у Ираку и у Авганистану коштала је пуно новца и спречила да Америка посвети више пажње све снажнијој Кини, коју Бајденова администрација оцењује као највећи дугорочни безбедносни изазов, пренео је Танјуг.
У разговору са новинарима током састанка у Овалној соби са ирачким премијером Мустафом ел Кадимијем Бајден је рекао да је његова администрација и даље посвећена партнерству са Ираком у тренутку када су у тој земљи све активније паравојне снаге које подржава Иран, које периодично нападају базе у којима су стациониране америчке трупе и које захтевају да све америчке трупе одмах напусте Ирак.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала