Асанж остао без држављанства Еквадора, најавио жалбу

© REUTERS / Peter NichollsЏулијан Асанж
Џулијан Асанж - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
Пратите нас
Еквадор је одузео држављанство Џулијану Асанжу, оснивачу Викиликса који је тренутно у затвору у Великој Британији.
Правосудни органи у Еквадору формално су обавестили Ансажа о ништавности његовог захтева за натурализацију, односно процеса додељивања држављанства, у писаном одговору на захтев еквадорског министарства спољних послова.
Натурализација се преиспитује када је дата на основу прикривања релевантних чињеница, фалсификованих докумената или преваре, преноси "Гардијан".
Еквадорске власти саопштиле су да су документа о Асанжовој натурализацији садржала више недоследности, различитих потписа, могуће измене докумената и неплаћених такси.
Асанжов адвокат Карлос Поведа рекао је да је ова одлука донета због процеса и да Асанжу није омогућено да се појави у овом случају. Он је најавио жалбу у којој ће тражити појашњење одлуке еквадорских власти.
"Важније од питања држављанства је питање поштовање људских права и оно што ће уследити због процеса повлачења држављанства", рекао је он.
Асанж је добио еквадорско држављанство у јануару 2018. године у оквиру неуспелог покушаја владе тадашњег председника Ленина Морена да му додели дипломатски статус и изведе из еквадорске амбасаде у Лондону где је провео седам година, пренео је Танјуг. Надлежни суд је у понедељак поништио ту одлуку.
Бивши запослени америчке Агенције за националну безбедност Едвард Сноуден - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2021
Сноуден најављује „крај случаја Асанж“ : Кључни сведок признао да је лагао
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала