Колико Европљана не може да приушти летовање

© AP Photo / Thanassis StavrakisПлажа
Плажа  - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2021
Пратите нас
Око 28 одсто Европљана не може да приушти недељу дана одмора ван места пребивалишта, а тај број достиже чак 60 процената међу сиромашним радницима, показало је истраживање Европске конфедерације синдиката (ЦЕС).
Ти радници, чији су приходи испод прага сиромаштва, односно мањи од 60 одсто просечне плате, најлошије пролазе у Грчкој, где њих 88,9 одсто не може да оде на летовање, наводи се у студији.
Следе Румунија са 86,8 одсто и Хрватска са 84,7 одсто, преноси портал „СееБиз“.
На четвртом месту је Кипар са 79,2 одсто, испред Словачке са 76,1 одсто.
Конфедерација истиче да су неједнакости између најсиромашнијих радника и оних других када је реч о одмору порасле у протеклој деценији у 16 земаља чланица.
Највеће разлике у могућности одласка на одмор између радника с приходима нижим од просечне плате и осталих радника су у Хрватској, Грчкој, Бугарској, Чешкој, Француској и Румунији.
Повећање неједнакости „показује да корист привредног раста у Европи у протеклој деценији није распоређена равномерно“, казала је помоћница генералног секретара ЦЕС-а Естер Линч.
Жена у супермаркету - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2021
Како се заиста живи у ЕУ: Објављени подаци за целу Европу, има и Србије
ЦЕС се залаже за побољшање предлога европске директиве који треба да повећа најниже плате у ЕУ, а о којем ће Европски парламент расправљати након летње паузе.
Синдикална конфедерација се залаже за увођење „прага достојанства“ који ће гарантовати да законом дефинисане минималне плате не могу бити мање од 60 одсто просечне плате, односно мање од 50 одсто просечне плате у било којој земљи чланици.
Тренутно је у 17 земаља чланица ЕУ минимална законом гарантована плата нижа од 60 одсто националне просечне плате, истиче ЦЕС.
ЦЕС заступа 45 милиона чланова 89 националних синдикалних организација у 39 европских земаља и 10 европских синдикалних федерација.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала