Литванија оптужила белоруске граничаре за провокације /видео/

© Sputnik / Вальдемар Довейко / Уђи у базу фотографијаИзбеглички камп на литванско-белоруској граници
Избеглички камп на литванско-белоруској граници - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2021
Пратите нас
Дванаест белоруских граничара наводно је илегално прешло државну границу са Литванијом, а као одговор на то, власти ове балтичке земље појачаће заштиту граница са Белорусијом, саопштила је литванска министарка унутрашњих послова Агне Билотајте.
„Не можемо да се помиримо са овом дрском провокацијом 12 белоруских граничара који су данас повредили границу Републике Литваније. Одмах смо реаговали на провокацију и донели одлуку о додатном јачању заштите границе“, истакла је Билотајте.
При томе су у Министарству унутрашњих послова навели да су запослени у литванској граничној служби снимили незаконите радње Белоруса. Државна гранична служба Белорусије обавештена је о инциденту.
„Данас су у региону Шалчининкај која је под јурисдикцијом граничне станице Гинтарас Жагунис, белоруске снаге безбедности наоружане штитовима и опремом за сузбијање немира, насилно гурнуле групу од 35 илегалних миграната у Републику Литванију и сами ушли у територију Литваније“, наводи се у саопштењу на сајту Министарства унутрашњих послова.
Министарство је истакло да ово није први такав инцидент на литванско-белоруској граници последњих дана. Литванске власти намеравају да ове информације о наводном кршењу државне границе искористе у истрази. Билотајте је такође наложила надлежним државним органима да појачају будност на граници.
Литванија у последње време извештава о повећању броја приведених илегалних миграната на граници са Белорусијом. Власти земље прогласиле су 2. јула ванредну ситуацију у вези са приливом илегалних миграната. Према последњим подацима, више од четири хиљаде илегалних миграната приведено је у Литванији на граници са Белорусијом од почетка године.
Са своје стране, председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да земља више неће задржавати мигранте од преласка у земље ЕУ. Како каже, због санкција Запада Минск за то нема ни новца ни снаге.
Прочитајте још:
Минск: Летонија на силу испоручила мигранте на границу са Белорусијом
Лукашенко о политичкој кризи у Литванији: Ко другоме јаму копа...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала