- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Од кнеза Лазара до Марка Краљевића – Српски духовни стуб који одолева вековима I Орбита културе

Орбита културе, 28.08.2021.
Пратите нас
Марко Краљевић, браћа Мрњавчевићи, Бановић Страхиња, Мали Радојица, Старина Новак, кнез Лазар и кнегиња Милица, Милош Обилић и бројни други јунаци који су обележили српску историју и народно предање поново су пред нама у издању „Српске јуначке песме“ коју је недавно објавила издавачка кућа „Лагуна“.
О књизи која садржи избор народних епских песама које је прикупио и забележио Вук Стефановић Караџић разговарамо с професором Филолошког факултета у Београду Бошком Сувајџићем, аутором предговора за ово драгоцено издање.
Колико се радња филма „Дара из Јасеновца“ разликује од истоименог романа који је недавно објављен, шта има већу тежину – реч или слика и је ли прича о Дари, започета у Другом светском рату, завршена, сазнајемо од ауторке ове књиге Наташе Дракулић.
О филмским авантурама на које нас ове године, од 9. до 16. септембра, води Међународни фестивал документарног филма „Белдокс“, разговарамо с његовим селектором Игором Станојевићем. Од музичких документараца посвећених Роџеру Вотерсу, фронтмену легендарног састава „Пинк флојд“, и Дејвиду Бирну из бенда „Токинг хедс“, преко остварења која су режирали домаћи аутори, све до погледа на савремену Украјину и њено друштво, уметност и обичног човека, овогодишњи „Белдокс“ понудиће више од стотину документараца који из најразличитијих углова сликају наш свет.
Како је словеначки састав Лајбах у униформама ЈНА окупирао Европу сазнајемо од писца Теодора Лоренчича, аутора књиге „Лајбах: 40 година вечности“ и Ивана Новака, идејног творца ове групе.
У чему се крије тајна трајања „Партибрејкерса“ групе која ће 4. септембра одржати велики београдски концерт питамо фронтмена овог легендарног бенда, Зорана Костића Цанета.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала