Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина поручила ЕУ: Косовска полиција наставља са акцијама виђеним 13. октобра

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници специјалних полицијских снага РОСУ на северу Косова и Метохије
Припадници специјалних полицијских снага РОСУ на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2021
Пратите нас
Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ упознат је са намером Приштине да настави са акцијама које су виђене 13. октобра.
Заменик премијера Бесник Бисљими у разговору са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом најавио је да ће након локалних избора на Косову, "косовска влада наставити са акцијама" које су виђене 13. октобра када је специјална косовска полиција ушла у Северну Митровицу и Звечан.
До поменутог разговора је дошло на сам дан инцидента - 13. октобра, а Бисљими је тада навео да ће "косовска влада наставити са борбом против криминала на целој територији Косова".
Подсећања ради, тог дана је тешко рањен Срећко Софронијевић, а косовска полиција је поред сузавца и шок бомби, користила и бојеву муницију, када је и рањен српски младић из Звечана који је из КБЦ Косовска Митровица пребачен у Ургентни центар у Београду.
Због тога се тада огласио и сам Борел који је поручио "да одмах морају да се прекину насилни инциденти на северу Косова и навео да сва отворена питања морају да се решавају кроз дијалог".
"Насилни инциденти на северу Косова морају одмах да се прекину. Једностране и некоординиране акције које угрожавају стабилност су неприхватљиве. Сва отворена питања морају да се решавају кроз дијалог којим посредовање ЕУ. У контакту смо са Београдом и Приштином", написао је Борел на Твитеру. Шеф дипломатије ЕУ се и јуче огласио, изјавивши да је председника Србије Александра Вучића и премијера Косова Аљбина Куртија позвао да се након подигнутих тензија "врате у ситуацију у којој је могућ наставак дијалога у Бриселу".
На питање какви планови стоје иза серијског изазивања немира у јужној српској покрајини у емисији „Нови Спутњик поредак“ одговарају некадашњи шеф дипломатије СРЈ Владислав Јовановић и аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала