- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Достојевски – дубока тајна коју одгонетамо два века I Орбита културе

Орбита културе 13. 11. 2021.
Пратите нас
Фјодору Михаиловичу Достојевском, писцу који као мало ко представља темељну вредност човечанства и данас, два века од његовог рођења, посвећено је специјално издање емисије „Орбита културе“.
О овом руском генију чијим се делом већ готово два века баве различите научне дисциплине – од филозофије, религије, антропологије, до естетике и књижевно-теоријске мисли, написана је цела једна обимна библиотека књига која премашује обим књижевног опуса самог Достојевског.
Какве је тајне Достојевски понео са собом и можемо ли и ми, уколико покушамо да их одгонетнемо, умањити број наших неспоразума и спорова са собом и са светом, каква значења данас, два века од пишчевог рођења, имају његове пророчке речи, може ли се ставарти књижевност која је имуна на утицај идеја Фјодора Достојевског – нека су од питања о којим разговарамо с универзитетским професором Соњом Томовић Шундић.
О утицају који је Достојевски извршио на руску али и на светску књижевност, као и о снази тих утицаја разговарамо са Корнелијом Ичин са Катедре за славистику Филолошког факултета у Београду.
Да ли је писац „Понижених и увређених“ био довољно инспиративан за филм, колико су његове идеје обликовале уметнички поглед на свет неких од највећих светских филмских стваралаца – за Орбиту објашњава професор и теоретичар филма Властимир Судар.
Како се сложени романи са мноштвом ликова и унутрашњих монолога адаптирају за позоришну сцену, како се ради драматизација романа какви су „Браћа Карамазови“, „Злочин и казна“ или „Зли дуси“, као и да ли је Достојевски подесан аутор за театар – о томе разговарамо са Татјаном Мандић Ригонат, позоришном редитељком која је урадила драматизацију и режију „Злих духова“, представе која се већ годинама са успехом изводи на сцени Народног позоришта у Београду.
Шта психологија и психијатрија дугују Достојевском, како су његова „проклета питања“ објашњена и обрађена у овим дисциплинама којима је дубоким психолошки нијансирањем својих ликова, дао немерљив допринос – питамо психолога Жарка Требјешанина.
Каква је рецепција дела Фјодора Михаиловича Достојевској у српској култури, колико му дугују српски писци, које су се његое идеје посебно примиле на нашем тлу и да ли баш ми, услед историје, данас на посебан начин разумевамо оно што је велики писац казао у историјском говору на отварању Пушкиновог споменика - говорећи о европским вредностима које заговарају руски интелектуалци и оним другим, које произилазе из снаге и ума самог руског народа, како се дакле данас чита тај чувени текст – о томе разговарамо са Гојком Божовићем, књижевним критичаром, поштоваоцем дела великог руског писца.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала