- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Пиперски: Србија ће имати олимпијског шампиона у Паризу

© Sputnik / Лола ЂорђевићСветско првенство у боксу
Светско првенство у боксу - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
Пратите нас
Бокс је утеловљење храбрости, а Србија је доказала да је доносилац светла, предводник на путу из мрака, рекао је селектор мушке бокс селекције Србије Милан Пиперски.
Србија је након 26 година добила новог бокс хероја младог Владимира Мирончикова, који је освојио бронзу у београдској Арени на СП у олимпијском боксу.
„Када су многи због пандемије вируса корона устукнули, затворили се и одустали од борбе за боље сутра, ми смо се ухвaтили у коштац са свим недаћама и кренули у битке где су само победе опција. Пре само четири године, када је бокс у нашој земљи пао испод свих маргина, Ненад Боровчанин кренуо је у акцију оживљавања бокса у Србији. Многи су се тада смејали, говорили да се ухватио за нешто што је одавно етикетирано као немогућа мисија, али он није одустао“, рекао је Пиперски.
Као што никада није знао за пораз у рингу, тако зна само за победе и сада као челни човек бокса у нашој земљи, истиче селeктор.
„Уз огромну помоћ председника Србије Александра Вучића не само да је вратио боксу сјај и широм Србије отворио бесплатне бокс школе, опремио сале, вратио вишемилионски дуг његових претходника који су бокс довели до потпуног распада, већ нам је донео и Светско првенство и омогућио да доживимо оно што се већ сад зове историја“, објашњава он.
Ништа не долази преко ноћи, увек иза великог успеха и резултата стоји време и огроман рад.
„Последње четири године ради се као никада до сада. Од кампова за наше најбоље такмичаре, преко припрема репрезентативаца, до лигашког такмичења које је такође било угашено деценију и по, до оснивања регионалне лиге еx-YУ што додатно уноси квалитет у бокс на нашим просторима. Размењујући искуство, заједничким радом сви имамо велику корист јер одмеравањем снага, разменом идеја и искуства видећемо где смо и шта можемо даље чинити како би створили кредите са покрићем за будућност овог спорта. Битна је садржина, а не форма, битна је изградња ауторитета, поштовање свог позива, који је сада системски заштићен“, тврди селектор Пиперски који и сам већ дуги низ година има школу бокса у родном Зрењанину.
“Квалитет самих тренера је један од елемената који узрокује постојеће стање. Могу се уочити одређени трендови пораста гледано у већем временском периоду. Све реформе на којима се интензивно ради имају за циљ стицање квалитетних и целовитих знања који ће донети оптималне резултате за које је увек потребно време, али досадашњом реформом је постављен добар темељ који ће у годинама које долазе бити надограђиван њиховом правилном применом од стране свих људи укључених у бокс систем Србије", рекао је он.
Додао је да је едукација тренера приоритет, константно се ради на том задатку, већ неколико година обуку нашим тренерима раде врхунски мајстори свог заната, тренери са Кубе и из Русије.
„Оставили су сладак укус свима нама, јер показали су како се бори за своју земљу, чак и када су судије света прави џелати који добијену партију припишу другоме. Борили смо се и изборили, имамо медаљу, имамо и младе снаге са којима настављамо да радимо још јаче и боље, јер апетити како боксера тако и стручног штаба репрезентације, БСС, свих нас у боксу су порасли, зацртали смо нове циљеве, нове снове и идемо херојски, великим радом и енергијом њима у загрљај. Имаћемо олимпијског победника у Паризу“, закључио је Пиперски.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала