- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Борба против корупције — шта значи Бајденов нови план за Америку и свет

© Wikipedia / U.S. Marine Corps/Sgt. Hunter Helis/Јавно власништвоАмерички председнички хеликоптер ВХ-92 Сикорски
Амерички председнички хеликоптер ВХ-92 Сикорски - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
Пратите нас
Администрација америчког председника Џозефа Бајдена објавила је документ који представља нови план за борбу против корупције на глобалном нивоу.
Прва стратегија САД за борбу против корупције приказује приступ целе владе, а посебан нагласак је на бољем разумевању и реаговању на "транснационалне претње, укључујући предузимање додатних корака за смањивање способности корумпираних актера да користе америчке и међународне финансијске системе за скривање имовине и прање прихода стечених коруптивним радњама", пише на сајту Беле куће.
Како би се план имплементирао, стратегија усмерава напоре владе САД у борби против корупције у оквиру пет стубова који се међусобно јачају.
"Док су Сједињене државе дуго биле лидер у глобалној борби против корупције, решавање претње као императива националне безбедности захтева модификован приступ", истиче се на сајту.
Борба против корупције на глобалном нивоу укључиваће и увођење санкција против званичника других земаља и оних који се оптужују за корупцију и кршење људских права.
Како је наведено у документу, Сједињене Америчке Државе ће између осталог сарађивати са партнерским државама како би се осигурао наставак антикорупционих активности.
Између осталог, у контексту санкција и нових забрана када је реч о издавању виза, у документу се наводи како ће САД наставити да користе алате за сузбијање корупције, који укључују визна ограничења и економске санкције.
"Међународна сарадња и координација могу спречити приступ корумпираних актера кључним земљама са софистицираним финансијским системима као и глобалним уносним тржиштима", наводи се у документу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала