- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Зашто сви банкари света са зебњом чекају Нову годину: Укидање камате која је многе у Србији ојадила

CC0 / Pixabay / Швајцарски франак
Швајцарски франак - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
Пратите нас
С првим даном нове године у историју одлази либор, референтна каматна стопа која је деценијама била полазна тачка за цене финансијских инструмената, а којој је на крају пресудила похлепа.
Пре само једне деценије због ове камате многе породице у Србији су остајале без станова купљених на кредит у швајцарским францима. Због рапидног раста камате и рата на кредите (и по 300 евра на рату од 300), многи су на себе дигли руку.
После деценије од открића да су банке у договору намештале либор, што је скраћеница за London Interbank Offered Rate, и тиме оштетиле милионе клијената, он се на крају ипак гаси. То је многе подсетило на улазак у нови миленијум и „Y2К“, бојазан да ће миленијумска буба у програмском кодирању довести до хаоса широм света.
Према писању Ројтерса, банке и регулатори ће новогодишње вече провести испред својих екрана да гашење либора не крене по злу. Према процени консултантске куће „Оливер Вyман“, банке су потрошиле око 10 милијарди долара на припрему за тај догађај.

Регулатори не желе да ризикују

Вредност лепезе финансијских инструмената, којима је основа либор, досезала је почетком ове године 265 билиона долара.
Откриће афере која се завршила милионским казнама банкама и пољуљаним поверењем (што је пуно теже квантификовати), изазвало је потрес на финансијском тржишту какав се није видео од увођења евра 1999. године. Иако је на крају миленијумска буба проузроковала тек спорадичне проблеме, регулатори не желе да ризикују, пише Пословни дневник.
„Бићу за радним столом на Божић и новогодишње празнике, а знам да ће и други бити на истом месту за сваки случај”, рекао је Ројтерсу Едвин Скулинг Латер, директор за тржишта у британском регулатору ФЦА (Financial Conduct Authority).
Низ финансијских деривата чија се цена израчунава на основу либора већ је прешло на нова мерила без већих проблема. Регулатори су, међутим, упозорили да би они ипак могли да искрсну на неким тржиштима кредита, посебно у случају да клијенти пропусте обавештење о замени либора, али да би ефекат могао да се осети тек касније у јануару.
„Ако имате уговор који се односи на једну од тих стопа, она више неће бити тамо када погледате на екран у јануару“, додаје Скулинг Латер који надзире како се либор компилира из котација које подносе банке.
Либор је настао 1969. у Лондону приликом синдицирања 80 милиона долара зајма иранском шаху када је тој позајмици требало одредити цену.
Његов одлазак у историју потпомогли су регулатори након открића да су најмоћније банке намештале котације да остваре додатни профит, а замениће га стопе које рачунају централне банке, међу којима су амерички Фед, Банка Енглеске и Европска централна банка.

Велики подухват

Фед је поручио да ће либор заменити његова софр стопа која се базира на око билион дневних трансакција што је чини битно отпорнијом на манипулације и намештања. Томас Випф, челник Алтернативног одбора за референтне камате (АРРЦ) под окриљем Феда, истиче да комплексност гашења либора подсећа на миленијумску бубу.
„Сматрам да је потребно пуно доследног планирања и припреме и веселимо се чињеници ако смо претерали с припремом, то је добро“, каже он.
Либор има 35 верзија кроз пет валута, од Сједињених Америчких Држава до Европе и Јапана, што његов крај чини великим подухватом за светске регулаторе, банке и компаније.
Крајем децембра трајно нестају његове 24 варијације, док преостале остају у привременој употреби за постојеће уговоре, али не и за нове послове.
Потрошачи који занемаре обавештења из својих банака за захтевом да промене референтну каматну стопу која се користи у обрачуну кредита (или депозита) могли би се правно наћи у сивој зони. Изазовом (бар у неким случајевима) могло би да се покаже и наговарање власника обвезница да с временом пређу на алтернативну стопу.
„Јануар ће бити врло занимљиво раздобље, треба видети како ће се све расплести. Ништа се неће догодити првог дана, али би се занимљивим могле показати отплате у првом месецу“, каже Џон Оливер из PwC.
Око 80 одсто од 265 билиона долара актуелних уговора који садрже либор односило се на деривате и свапове који пролазе кроз клириншке куће, а остатак на корпоративне зајмове, хипотеке и обвезнице.
Швајцарски франак - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2019
Крај невоља са „швајцарцима“: Свако ће добити рату коју је и очекивао кад је узимао кредит
Швајцарски франак - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2019
Шта снађе Србина кад пожели да буде Швајцарац (видео)
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала