Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти: Турска је ове године поклонила 1,3 милиона долара за КБС

© AP Photo / Visar KryeziuВојска тзв. Косова
Војска тзв. Косова - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2021
Пратите нас
Турскa подржава такозвано Косово, а односи две земље су веома добри, закључено је током сусрета премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија и министра одбране у Приштини Арменда Мехаја са министром одбране Турске Хулуси Акаром, преноси Репортери.
„Турска је велика подршка, пријатељ и партнер Косова. Наше земље и људи традиционално имају блиске везе и наше владе су блиско сарађивале од проглашења независности“, рекао је Курти наглашавајући важну улогу коју је Турска одиграла у „ослобађању“, као и у мировним снагама НАТО-а.
Он је захвалио Турској и председнику Ердогану на великој подршци независности такозваног Косова и процесу признавања.
Истичући да јужна српска покрајина има много тога да научи од Турске и турских оружаних снага, Курти је изразио захвалност на одличним програмима и вежбама, које пружају многе могућности за усавршавање вештина припадника такозваних Косовских безбедносних снага.
„Посебно сам захвалан на донацијама за одбрану, које износе 1,3 милиона долара за 2021. годину, као и на опреми и обуци у свим областима. Надамо се да ћемо наставити да радимо на даљем развоју наше сарадње у овом погледу“, рекао је Курти, саопштио је његов кабинет.
Осврћући се на безбедносне снаге, Курти је најавио да је Влада за наредну годину издвојила буџет од преко 100 милиона евра за Министарство одбране, односно 1,3 одсто бруто домаћег производа, са циљем да ускоро достигне издвајања од два одсто, као што је то у земљама НАТО-а.
Министар Акар је нагласио да је Турска уложила велике напоре да такозвано Косово добије право место у међународној арени.
Он је, како је саопштено, потврдио континуирану подршку евроатлантским интеграцијама, подршку КБС и економском развоју такозваног Косова, пренео је Косово онлајн.
Турска војска - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
СРБИЈА
Турска прва у наоружавању косовских снага, али само колико јој НАТО дозволи
Министар одбране Турске Хулуси Акар - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
РЕГИОН
Многи би се изненадили кад би знали шта су причали званичници Турске са лидерима БиХ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала