Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Огласио се РИК поводом антиковид мера на референдуму

© AP Photo / Risto BozovicГласање на изборима у Црној Гори
Гласање на изборима у Црној Гори   - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
Пратите нас
Републичка изборна комисија саопштила је вечерас да ће предузети све неопходне мере како би се изјашњавање грађана на предстојећем референдуму 16. јануара спровело на најбезбеднији начин.
РИК је тако одговорио на захтев удружења Црта које је тражило да се надлежни изјасне о условима за одржавање републичког референдума, с обзиром на погоршање епидемиолошке ситуације, као и о мерама заштите које ће бити предузете приликом гласања.
У саопштењу РИК-а се наводи да су они припремили Нацрт упутства за спровођење гласања, да је Кризни штаб дао позитивно мишљење, и да ће се о томе расправљати на седници РИК-а у суботу 8. јануара
Нацртом упутства предвиђено је, између осталог, да гласачко место мора бити очишћено, дезинфиковано и проветрено најмање 24 сата пре гласања, опрема која се налази на гласачком месту мора бити дезинфикована најмање 24 сата пре дана гласања, док санитарне просторије на гласачком месту, биће опремљене сапуном, убрусом за брисање руку и кантом за смеће.
Предвиђено је и да на улазу у објекат у којем се налази гласачко место, на видном месту буде истакнут плакат са информацијама о начину спречавања ширења заразне болести ковид-19, као и плакат о обавезном растојању између гласача.
У Нацрту, такође, стоји да ће размак између гласачких кутија бити најмање 1,5 метара, а размак између паравана за обезбеђивање тајности гласања мора такође бити најмање 1,5 метар.
На гласачком месту ће бити обезбеђен размак од минимум 1,5 метра између гласачког одбора као и свих других лица која имају право да бораве на гласачком месту.
Чланови гласачког одбора су дужни да пре и током гласања носе заштитне маске на лицу.
У допису РИК-а стоји да, ако ван гласачког места гласа гласач оболео од ковида-19, има симптоме те болести или му је одређена мера карантина, чланови гласачког одбора све радње прописане за обављање гласања ће вршити испред улазних врата стана, односно, куће у којој борави гласач.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала