- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Чистка у Ватикану: Папа сменио утицајног надбискупа

© AP Photo / Andrew MedichiniПапа Фрања
Папа Фрања - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
Пратите нас
Папа Фрања је предузео први корак у реорганизацији моћне ватиканске канцеларије за доктрину, уклањајући другог по важности званичника за кога се верује да је одговоран за контроверзни документ „који забрањује благослове за истополне парове јер Бог не може да благослови грех“, јавља АП.
Папа је именовао надбискупа Ђакома Морандија, тренутно секретара Конгрегације за доктрину вере, за бискупа италијанске бискупије Ређо Емилија-Гвастала.
Овај потез представља деградацију, јер Моранди са титулом надбискупа иде у малу бискупију, а не у надбискупију, оцењује Асошијејтед прес.
Ватикан је саопштио да ће Моранди ипак задржати титулу надбискупа „ад персонам“.
Конгрегација за доктрину вере, или ЦДФ, једна је од најважнијих ватиканских канцеларија, која тумачи доктрину универзалне католичке цркве, санкционише неистомишљенике и решава случајеве сексуалног злостављања малолетника од стране свештенства.
Моранди се придружио ЦДФ-у као подсекретар 2015. године и унапређен је у секретара или званичника број два 2017. године.
ЦДФ тренутно води језуитски кардинал Луис Ладарија, али се очекује да ће се релативно брзо повући пошто у априлу пуни 78 година, наводи АП.
Осим Морандија, у ЦДФ-у постоје још два секретара, амерички надбискуп Џозеф Ди Ноја, који такође, ускоро треба да се пензионише пошто у јулу пуни 79 година и надискуп Чарлс Скиклуна, који је надбискуп Малте, преноси Танјуг.
Римски папа Фрања испред цркве Светог Александра Невског у Софији - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
СВЕТ
Папа Фрања: Себично је да кућни љубимци заузму место деце
Папа Фрања и поглавар грчке православне цркве Јеронимос  - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2021
ДРУШТВО
Шта је позадина историјске порукe папе која се до сада није чула из Ватикана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала