- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Берлин: Северни ток 2 није део санкција ЕУ

© AP Photo / Michael ProbstВечернее небо над Бундестагом, Берлин
Вечернее небо над Бундестагом, Берлин - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
Пратите нас
Гасовод Северни ток 2 није део пакета санкција ЕУ, али су мере које је предузела Немачка довеле до „сличног резултата“, рекао је немачки министар економије и вицепремијер Роберт Хабек.
"За Американце је Северни ток 2 постао део санкција. То значи да ће сва предузећа која су повезана са Северним током 2, све банке, сви партнери, бити на мети санкција. Мислим да је ово тежак ударац. За Европу Северни ток 2 није део листе санкција. У овом случају смо нашли немачки одговор који је довео до сличног резултата“, рекао је министар на конференцији за новинаре.
Говорећи о санкцијама против Русије, Роберт Хабек је рекао да ће оне погодити немачку економију у ограниченој мери.
„Санкције које ће вероватно бити усвојене данас, њихов списак је одавно припремљен и усаглашен, формиране су тако да жестоко погоде руску економију, док ће немачку погодити, вероватно, у ограниченој мери, мада ће утицај на неке области немачке економије бити неизбежан. Потребно их је узети у обзир... Цена за то да свет поново учинимо могућим, да вратимо дипломатију на сто, јесте да у крајњој линији пооштримо економске санкције“, рекао је Хабек.

Немачка зависи од Русије у снабдевању гасом, ова зима стабилна

Немачка зависи од Русије у снабдевању гасом, али је оно загарантовано ове зиме, рекао је немачки вицеканцелар.
„Немачка зависи 55 одсто од руског гаса. Знате да су цене гаса биле високе и да складишта гаса нису била довољно попуњена пре зиме... Користили смо различите инструменте током зиме да стабилизујемо ниво залиха, који је сада у на нивоу просечних годишњих показатеља из 2017. Сада можемо да кажемо да ћемо сигурно проћи ову зиму, а снабдевање гасом ће бити поуздано, чак и ако цене поново порасту или Русија смањи или обустави снабдевање гасом“, рекао је Роберт Хабек.
Према његовим фречима, тржиште гаса бележи раст цена у контексту ситуације у Украјини, али је оно велико, глобално и еластично, односно способно да се стабилизује.
„Наше очи су тренутно упрте пре свега на сировине фосилних горива. А краткорочни скок цена акција који сада видимо ће се примирити. Знамо и из прошлости да рат диже цене, али знамо и да је тржиште велико, глобално и веома флексибилно. Процењена производња може да порасте на многим местима у свету. А ако ланци снабдевања покрију гас или угаљ, цене ће се смањити“, рекао је министар.
Говорећи о снабдевању житарицама из Украјине, Хабек је напоменуо да „нема места за бригу да ће доћи до несташице хлеба и лепиња“.
Биће довољно ресурса за ово“, додао је министар.

Берлин неће испоручивати оружје Кијеву

Немачки вицеканцелар је нагласио да је став немачке владе када је реч о извозу наоружања непромењена – Берлин неће испоручивати смртоносно оружје Кијеву.
Захтев амбасадора Украјине у Немачкој Андреја Мељника је познат, као што је познат и став федералне владе. Могу само да поновим наш став: нећемо испоручивати оружје Украјини“, рекао је министар.
Експлозија у Луганску - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2022
РУСИЈА
Одређене руске банке биће искључене из СВИФТ-а, гори складиште нафте код Кијева /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала