- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска војска: Кијев не контролише ситуацију у Украјини, све решавају националисти

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаЕвакуација становника самопроглашене Доњецке Народне Републике
Евакуација становника самопроглашене Доњецке Народне Републике - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
Пратите нас
Руска страна је завршила припреме за евакуацију цивила и страних грађана безбедним коридорима, али од 10 маршрута које су предложене украјинској страни Кијев је потврдио само једну – из града Суми преко Полтаве ка граници са Пољском, изјавио је шеф Националног центра за управљање одбраном Русије, генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„С обзиром на нагло погоршање хуманитарне ситуације у украјинским насељеним местима где националисти и даље на силу држе на хиљаде цивила, укључујући странце, упркос томе што су кијевске власти више пута поништиле све споразуме, руска страна је јуче изнела нову иницијативу да се спроведе хуманитарна операција“, рекао је Мизинцев новинарима.

Како је додао, руска страна је реализовала цео алгоритам припреме за евакуацију безбедним коридорима.
„Нажалост, од 10 рута које су предложене украјинској страни – по две из Кијева, Чернигова, Сумија, Харкова и Мариупоља, укључујући по једну из сваког града у Русију и по једну преко територије која је под контролом кијевске власти у Пољску, Молдавију, Румунију – званични Кијев је потврдио само једну маршруту – из града Суми преко Полтаве даље на границу са Пољском“, казао је генерал.
Мизинцев саопштава да су покушаји Украјинаца да побегну у Пољску, Словачку, Молдавију, Мађарску и Румунију праћени насиљем од стране локалних криминалаца, те да су забележени бројни случајеви физичког насиља и пљачке чије су жртве украјинске избеглице и странци.
Такође је саопштио да кијевске власти и лидери градова спречавају покушаје евакуације грађана у Русију, а информације о хуманитарним коридорима које је Русија формирала не преносе цивилима.

„Званични представници кијевске власти и начелници градова добили су најстроже директиве да не допусте ниједан покушај евакуације у Русију, односно једноставно не преносе цивилима информације о могућој евакуацији у Русију и свакодневном формирању хуманитарних коридора у те сврхе“, рекао је Мизинцев.

Он је прецизирао да националисти оштро сузбијају сваки покушај изласка хуманитарним коридорима у Русију.
Мизинцев је саопштио да је рутом Суми-Полтава Русија евакуисала 723 странца из Индије, Кина, Јордана и Туниса.
Поред тога, из опасних зона различитих украјинских подручја, као и ЛНР и ДНР, Русија је, без учешћа украјинске стране, у протеклом дану евакуисала 5.334 особе, укључујући 781 дете.
Од почетка специјалне војне операције укупно је евакуисано преко 174.000 људи, од којих 44.250 деце.

Кијев не контролише ситуацију у Украјини

Званични Кијев не контролише ситуацију у Украјини и не може да обезбеди спровођење преузетих обавеза, јер све главне одлуке у суштини доносе националисти и њихови саучесници, рекао је Мизинцев.
„Услед губитка цивилне управе у градовима и насељима кијевски режим својим беспомоћним деловањем у пракси подржава хаос који царује на територијама под контролом бандеровских банди и не примећује бројне случајеве пљачке који су попримили катастрофалне размере. То указује на чињеницу да званични Кијев не контролише ситуацију у својој земљи и да не може да обезбеди спровођење преузетих обавеза. Све главне одлуке очигледно доносе националисти и њихови саучесници“, додао је генерал.

Милиони цивила – живи штит

Батаљони територијалне одбране и даље држе милионе цивила као „живи штит“ у Украјини, рекао је Мизинцев.

„Милитанти батаљона територијалне одбране и даље држе као таоце и користе као 'живи штит' преко 4,5 милиона цивила, као и око 2.000 странаца који су изразили жељу да се евакуишу на безбедна места (и склоне) од страхота и самовоље националиста“, прецизира генерал.

Цивили извештавају о зверствима нациста

Према његовим речима, цивилно становништво из Украјине извештава о зверствима украјинских нациста, убиствима, насиљу и незаконитом хапшењу.
Мизинцев истиче да је у бази података Националног центра за управљање одбраном до сад документовано већ 2.541.367 апела који су стигли различитим комуникационим каналима од грађана Украјине као и странаца, са молбама да се спасу и евакуишу из 1.917 насељених места из Украјине.
„Желео бих да скренем пажњу да база садржи имена, презимена и адресе тих људи, аудио и видео записе њиховог паничног стања, срцепарајуће приче о тешкој хуманитарној ситуацији, о ужасима и зверствима које чине националисти, убиствима, физичком насиљу, претресима и незаконитим хапшењима“, нагласио је генерал.

Хуманитарна помоћ Украјини

Мизинцев је саопштио да је у Украјину испоручено 946 тона хуманитарне помоћи, реализоване су 132 хуманитарне акције у насељеним местима Запорошке, Кијевске, Харковске, Херсонске и Черниговске области, као и у ДНР и ЛНР. У протекла 24 часа одржане су 22 хуманитарне акције током којих је цивилима у ослобођеним подручјима испоручено 64 тоне основних потрепштина, лекова и хране.
Он је додао да руска страна на ослобођеним територијама ствара све неопходне услове за миран и сигуран живот, те да обезбеђује несметан приступ становништва хуманитарној помоћи.
Кијев формулисао спољнополитичку стратегију, тражи од Русије репарације - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
РУСИЈА
Украјина изнела услове: Нећемо у НАТО ако добијемо гаранције безбедности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала