- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Савет Европе суспендује све везе са Белорусијом

© Sputnik / Сергей Кузнецов / Уђи у базу фотографијаСекретаријат Савета министара одбране земаља-учесница Заједнице Независних Држава (СНГ)
Секретаријат Савета министара одбране земаља-учесница Заједнице Независних Држава (СНГ) - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2022
Пратите нас
Комитет министара Савета Европе одлучио је да суспендује све везе са Белорусијом због ситуације око Украјине, наводи се у саопштењу организације.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Комитет министара Савета Европе данас је донео одлуку са суспендује све односе са Белорусијом због њеног активног учешћа у руској агресији против Украјине. Комитет министара својом одлуком суспендује право Белорусије да учествује у свим седницама и догађајима организације“, наводи се у саопштењу.
Истиче се да се то такође односи на учешће Белорусије у делимичним споразумима Савета Европе, укључујући Венецијанску комисију, али не нарушава њена права као стране у међународним конвенцијама.
Међутим, Комитет министара намерава да одржава и јача односе са белоруским грађанским друштвом и опозицијом у изгнанству. Ускоро ће донети нове иницијативе у тој сфери.

Реакција Минска

Министарство спољних послова Белорусије са своје стране наводи да ће Минск ревидирати правне механизме Савета Европе у којима учествује, у погледу усклађености са националним интересима.
„Овакав кратковид став, праћење пролазне политичке конјуктуре штети, пре свега, интересима ове организације која себи ускраћује могућност да дели свој експертски потенцијал у оквиру обимне модернизације државних и јавних односа која се спроводи у нашој земљи“, наводи се у саопштењу МИП Белорусије.
Истиче се да „одлука Савета Европе паузира конструктивну сарадњу са Белорусијом у низу области, укључујући питање смртне казне“.

„Задржавајући спремност за обнављање дијалога, ми ипак намеравамо да ревидирамо правне механизме Савета Европе у којима учествује белоруска страна у погледу њихове стварне потребе и усклађености са нашим националним интересима у овој фази“, наводи белоруска страна.

Специјална војна операција у Украјини

Русија је 24. фебруара покренула специјалну операцију чији је циљ демилитаризација и денацификација Украјине, као и „заштита људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Према саопштењу Министарства одбране Руске Федерације, Оружане снаге нападају само војну инфраструктуру и украјинске трупе, нема претње по цивилно становништво.
Савет Европе - Стразбур  - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2022
РУСИЈА
Савет Европе: Русија од данас није члан организације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала