- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: Земље НАТО-а воде прокси рат против Москве

© Sputnik / Алексей КуденкоЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2022
Пратите нас
Већина земаља-чланица НАТО-а води против Русије „рат туђим рукама“, изјавио је шеф руске делегације на преговорима о војној безбедности и контроли наоружања у Бечу Константин Гаврилов.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Цео свет гледа како САД и њихови савезници воде економски и информациони рат против Русије, у којем је Украјина само згодно оруђе у њиховој ‘великој игри’. Осим тога, око 70 одсто земаља-чланица НАТО-а већ су умешане у авантуру која се зове ‘прокси рат’ или ‘рат туђим рукама’“, рекао је Гаврилов на састанку Форума за безбедносну сарадњу.
Он је истакао да из западних земаља свакодневно стижу извештаји о новим испорукама наоружања и војне технике Кијеву – стотине јединица преносних ракетних система, противтенковских ракетних система и малокалибарског наоружања, десетине милиона јединица муниције.
„Са своје стране упозоравамо: сваки војни терет на територији Украјине постаће легитимна војна мета руских трупа“, нагласио је дипломата.
Он је поновио да је један од задатака специјалне војне операције искорењивање сваке претње Руској Федерацији која долази са украјинске територије, што је било део предлога Москве за безбедносне гаранције у децембру 2021. године, „али нису нас слушали“.
„Мислим да прекоокеански покровитељи који пумпају Украјину оружјем добро знају у шта се упуштају. Кијевске власти деле противтенковске ракете и преносне ракетне системе у руке обичних грађана. На исти начин су нацисти делили панцерфаусте деци у Берлину 1945. Данас у Украјини немачки ‘панцерфаусти’ падају у ‘поуздане’ нацистичке руке и користе се под нацистичким заставама. Али то не смета никоме у Берлину и другим западним престоницама“, закључио је он.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Заменик премијера Русије Дмитриј Рогозин - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2022
РУСИЈА
Рогозин: Украјина од 2014. године добија сателитске снимке од НАТО земаља
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала