- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Кијев ће наставити да користи људе као живи штит“: Небензја о одбијању руске резолуције у СБ УН

© Sputnik / Нэнси Сисель / Уђи у базу фотографијаСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2022
Пратите нас
Одлука Савета безбедности Уједињених нација да не прихвати хуманитарну резолуције Русије у вези са ситуацијом у Украјини, дозволиће Кијеву да и даље користи људе као живи штит и да размешта тешко оружје у близини цивилних насеља, рекао је представник Русије при СБ УН Василиј Небензја.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Руски предлог хуманитарне резолуције одбијен је у СБ УН, пошто су за њега гласале само Русија и Кина, док су преостале чланице биле уздржане.
„Одсуство хуманитарне резолуције Савета безбедности несумњиво и значајно ће закомпликовати живот хуманитараца на терену и дозволити украјинској страни да и даље игнорише захтеве за установљавање режима обуставе ватре ради изласка људи кроз хуманитарне коридоре“, рекао је Небензја.
Он је истакао да ће „Кијев наставити да користи цивилна насеља као живи штит и да крши међународно хуманитарно право тако што размешта тешко оружје у болнице, дечје вртиће...“
Према руском нацрту резолуције који данас није усвојен Савет безбедности позива на „прекид ватре постигнут преговорима како би се обезбедила брза, безбедна, добровољна и несметана евакуација свих цивила“. Истовремено, Савет безбедности истиче потребу да се стране у ту сврху договоре о хуманитарним паузама.
У тексту у чији је увид имао Спутњик, такође се наводи да Савет безбедности УН захтева пуну заштиту цивила, укључујући хуманитарно особље и људе у рањивом положају, међу којима су жене и деца.
Осим тога, у документу се налази позив да се не користи цивилна инфраструктура за смештај војних објеката, као ни да се они не постављају у густо насељеним подручјима.
Према нацрту, Савет безбедности захтева од свих страна да обезбеде заштиту свог медицинског и хуманитарног особља, њихових возила и опреме, болница и других здравствених установа. Нацрт резолуције позива све стране да омогуће безбедан и несметан излазак из Украјине, укључујући страним држављанима без дискриминације, и олакшавање безбедног и несметаног приступа хуманитарној помоћи онима којима је потребна у и око Украјине.
Како се наводи у тексту, Савет безбедности УН „позива државе-чланице да финансирају хитни позив УН за пружање хуманитарне помоћи Украјини, као и регионални акциони план о избеглицама за Украјину“.
Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2022
РУСИЈА
Савет безбедности УН није усвојио хуманитарну резолуцију Русије о Украјини
Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2022
РУСИЈА
Русија: Покренули смо операцију у Украјини тек након што смо исцрпели сва мирна решења
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала