- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Контроверзе око наводног нацистичког поздрава: Уклоњена статуа капетана Куке у Аустралији /видео/

CC0 / Pixabay / Статуа капетана Џејмса Кука
Статуа капетана Џејмса Кука - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2022
Пратите нас
Статуа капетана Џејмса Кука, која је од 1972. године била обележје аустралијског града Кернса, уклоњена је након захтева мештана љутих због наводног нацистичког поздрава који фигура показује и због тога што је Кук за староседеоце Аустралије, како су навели, симбол колонијализма и геноцида.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Статуа британског истраживача висока 10 метара уклоњена је са постоља у Кернсу, у савезној аустралијској држави Квинсленд, након што је више пута била повод за протесте незадовољних мештана.
Власник компаније задужене за рушење Мартин Антон откупио је наводно статуу за један долар, јавили су аустралијски медији. Он сматра да статуа не би требало да буде уклоњена.
„Иако би сама статуа могла бити контроверзна, она је икона. На сваку особу која каже да јој се не свиђа, наћи ћете још девет које кажу да им се свиђа“, рекао је Антон и додао да би волео да се статуа једног дана врати у јавни простор.
Мештани су се окупили и посматрали уклањање статуе која је дизалицом скинута са постоља и камионом премештена у нови привремени дом, иако још увек није познато где ће то бити.
Уклањање статуе, које је због кише и лошег времена два пута одлагано, уследило је након петиције са 19.000 потписа, пренео је РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала