- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Од поноћи рекордне цијене горива у Црној Гори

© Tanjug / JADRANKA ILICБензинска пумпа у Београду
Бензинска пумпа у Београду - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2022
Пратите нас
Еуродизел и лож уље од поноћи у Црној Гори поскупиће по 20 центи, па ће у наредних 15 дана коштати 1,78, односно 1,99 еура, саопштено је данас из Министарства капиталних инвестиција (МКИ). Еуросупер 95 ће од поноћи бити скупљи осам центи (1,73 еура), а еуросупер 98 девет центи (1,77 еура).
„Сагласно одредбама Уредбе о начину и висини елемената на основу којих се формирају максималне цијене нафтних деривата, наредни обрачун ће се обавити 4. јула“, наводи се у саопштењу МКИ.
Ове цијене нафтних деривата важиће од 5. јула 2022. године.
Економски аналитичар Предраг Дрецун сматра да ће цијена горива на свјетском нивоу да расте и очекује да ће дупло порасти у односу на садашњу цијену. Он је, у изјави за Радио Црне Горе, оцијенио да ће литар горива, у зависности од врсте, бити два и по до три еура.
Дрецун је казао да краткорочне мјере неће дати резултат када је у питању цијена горива.
„Можете за 15 или 30 дана да замрзнете цијене, али на свјетском нивоу цијена горива ће расти и очекује се да ће дупло поскупити у догледно вријеме, у односу на садашњу цијену. Литар горива, у зависности од врсте, биће од два и по до три еура, и ви то не можете зауставити. Не постоје мјере којима ће то Влада зауставити јер ће увозна цијена бити већа од свих оних које ограничењима можемо да постигнемо“, рекао је он.
Штедња је, сматра Дрецун, једини механизам којим се може контролисати потрошња.
„То ће истовремено, можда, значити и мање новца за буџет, али у сваком случају увозна зависност може да се смањи на тај начин“, додао је он.
Инфлација - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
ЕКОНОМИЈА
Црна Гора у зони галопирајуће инфлације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала