Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Тужилаштво тражи притвор за осумњичене припаднике ВС и МО

© Sputnik / Лола Ђорђевић Специјални суд у Устаничкој
Специјални суд у Устаничкој - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2022
Пратите нас
Тужилаштво за организовани криминал предложзило је судији за претходни поступак Специјалног суда да одреди притвор деветорици осумњичених за злоупотребе, од којих су неки високорангирани припадници Војске Србије, односно Министарства одбране.
Након саслушања, тужилац је донео наредбу о спровођењу истраге у односу на 10 осумњичених, потврђено је Танјугу у Тужилаштву за организовани криминал.
Наредба је донета у односу на Александра Новковића, Слободана Старчевића, Ане Томић, Јасне Стојановић и Зденке Куркић, који су запослени у Министарству одбране, као и Жељка Радовановића, Саше Радовановића, Ненада Балетића и Марка Коцића, који су одговорна лица привредних друштава, док се за Д.Д се трага.
Осумњичени су јуче ухапшени по налогу Тужилашта за организовани криминал након вишемесечног предистражног поступка, у сарадњи са ВБА, Војном полицијом, припадницима БИА и Министарства унутрашњих послова, Дирекције полиције - Службе за борбу против организованог криминала.
Они се терете да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, злоупотреба службеног положаја и злоупотреба положаја одговорног лица.
Осумњичени су као припадници организоване криминалне групе, на чијем је челу организатор Новаковић, запослен у Министарству одбране искорипћавањем својих службених положаја и овлашћења, ради стицања имовинске користи за себе и друга лица, а на штету буџета Републике Србије, закључивали већи број уговора који су се односили на различита инвестициона улагања за потребе Министарства одбране односно Војске Србије.
Припадници ове групе су и четири запослена у Министарству одбране, као и пет одговорних лица привредних друштава.
Осумњичени су ради прибављања противправне имовинске користи у вишемилионском износу, противно свим правилима процедуре Закона о јавним набавкама, у уговоре који се односе на инвестиционо одржавање и улагања у објекте за потребе команди, јединица и установа Министарства одбране уносили неистините податке односно цене изведених радова које су биле знатно веће од стварних, тржишних.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала