- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Видовдан обележен у Републици Српској, Цвијановић одликовала Мојсиловића /фото/

© Фото : РТРСПредседник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додид
Председник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додид - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
Пратите нас
Председница Републике Српске Жељка Цвијановић доделила је данас, на прослави Видовдана - крсне славе Војске РС и Трећег пешадијског РС пука, бројна признања заслужним организацијама и појединцима у одбрани Српске, укључујући начелнику Генералштаба Војске Србије Милана Мојсиловића.
Цвијановић је у манастиру Гомионица код Бањалуке одликовала Мојсиловића Орденом заставе Српске са сребрним венцем за изванредне заслуге у послератном развоју Српске, учвршћивању мира и међународне сарадње, као и за резултате и достигнућа од ширег значаја и развоја у афирмацији Српске, преноси РТРС.
У манастиру Гомионица служени су света архијерејска литургија и парастос погинулим српским борцима од Косовског боја до данас поводом обележавања Видовдана, у присуству Цвијановић и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика.
Цвијановић је рекла да морамо ценити и сећати се жртава које су дате за слободу и истакла да су данашње околности сложене, да се треба борити са притисцима, не угрожавајући другима њихова права.
Додик је рекао да је Видовдан снажан мотив окупљања и поручио да Војска РС живи у народу, а да Трећи пешадијски пук РС и сви његови припадници настављају традицију ВРС.
"Очуваћемо слободу српског народа", поручио је Додик, а преноси РТРС.
Он је рекао да слободу покушавају да угрозе "непријатељи тражећи да устукнемо пред правима која смо добили Дејтоном".
Додик је нагласио да српски народ никада није био поданички народ и то је оно што га издваја од осталих на Балкану.
Премијер Републике Српке Радован Вишковић рекао је да је херојска Војска Републике Српске током Одбрамбено-отаџбинског рата осигурала постојање Републике у циљу заштите српског народа, који је претрпио огромна страдања током претходних ратова.
Вишковић је рекао да је на том плану постојање Српске гарант да се таква страдања више не догоде.
Заменик министра одбране у Савету министара Мирко Околић истакао је да Срби желе да обележавају Видовдан у миру.
"И овај Видовдан обележавамо у тешким условима. Опет Србе желе да увуку у сукобе, а ми то не желимо", поручио је Околић.
Командант Трећег пешадијског РС пука Оружаних снага БиХ Милорад Крајшумовић, рекао је да је мисија овог пука да баштини традицију Војске Српске и српског народа.
Литургији и парастосу, који су служили преосвећени епископи бањалучки Јефрем и бихаћко-петровачки и рмањски Сергије, присуствовао је и председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија.
Присуствовали су и посланици у Народној скупштини и старешине ВРС, представници градова и општина, као и представници политичког, јавног и културног живота, те невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, као и представници Српске у заједничким институцијама.
У оквиру обележавања обављен је и обред ломљења славског колача.
Скупштина српског народа у БиХ на заседању у Бањалуци 12. маја 1992. године донела је одлуку о формирању Војске Републике Српске. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.
Кроз Војску Републике Српске прошло је 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала