- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров у разговору са Гутерешом: Русија спремна да извози храну и ђубриво

© МИД РФ / Уђи у базу фотографијаГенерални секретар УН Антонио Гутереш и Сергеј Лавров у Москви
Генерални секретар УН Антонио Гутереш и Сергеј Лавров у Москви - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
Пратите нас
Русија је спремна да испуњава своје обавезе у вези са снабдевањем храном и ђубривом, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у телефонском разговору са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом.
„Потврђена је спремност Русије да настави да испуњава своје обавезе за извоз хране и ђубрива, упркос чињеници да је њихово спровођење значајно отежано нелегалним једностраним санкцијама западних држава, нарушавањем глобалних производних ланаца због пандемије вируса корона“, ​​објављено је у саопштењу на сајту руског Министарства спољних послова.
У саопштењу се наглашава да је Лавров „приметио да постоји расположење за даљи рад на смањењу претњи прехрамбене кризе, укључујући и у координацији са УН“.
„Министар је детаљно изложио руске процене тренутног стања у Украјини, ДНР и ЛНР, укључујући и у контексту проблема са испорукама пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта. Наглашено је да је извоз украјинског жита отежан због минирања Црног мора од стране Кијева“, наводи се у саопштењу.
Како се наводи, Лавров и Гутереш „су истакли важност ефективне имплементације централне координационе улоге УН у интересу развоја ефективних одговора на изазове и претње нашег времена“.
„Русија ће са своје стране остати чврсто посвећена равноправној мултилатералној сарадњи, циљевима и принципима Повеље УН“, закључује се у саопштењу Министарства.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала