- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници одгонетнули како је изгледала богата жена бронзаног доба /фото/

CC0 / Pixabay / Сребрна огрлица
Сребрна огрлица - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
Пратите нас
Мистериозна и богата, живела је пре 4.000 година у централној Европи, а научници су сада уз помоћ модерних технологија успели да реконструишу и како је изгледала. Наиме, истраживачи из Чешке су уз помоћ ДНК анализа и остатака лобање успели да реконструишу торзо тамнокосе жене, која је, како тврде, била једна од најбогатијих жена тог доба.
Према анализама радиокарбонског датовања, утврђено је да је живела између 1.800. и 1750. године пре нове ере, а гробље на коме је сахрањена налази се у близини данашњег села Микуловице на северу Чешке.

Богата жена бронзаног доба

Како наводе из Моравског народног музеја, приликом ископавања је откривено како је жена била сахрањена са две златне минђуше, пет бронзаних наруквица и огрлицом у три низа на којој се налазило преко 400 перли од ћилибара, највероватније пореклом са Балтика. Овај налаз указује да су људи са тог простора били део велике трговачке мреже.
Поред богатог накита, део гробног инвентара су чиниле и три бронзане игле за шивење које су биле постављене поред тела покојнице. Археолози на основу материјалних доказа тврде да је жена била припадница култура Уњетица, коју су чинили групе народа из средње Европе током раног бронзаног доба, као што је анализа и утврдила.
Археолог Михал Ерне са Института за археологију из Чешке изјавио је за „Лајв сајенс“ да је ово можда један од најбогатијих гробова у ком су сахрањене жене икада откривених, а који припадају споменутој култури. Међутим, он је истакао да још увек није јасно ко је била та жена.
Ипак, добра очуваност костију лица као и изолована ДНК из остатака покојнице, били су довољни да антрополози изведу једну од најдетаљнијих реконструкција изгледа древних људи. Тим Чешких научника који стоји иза овог подухвата наводи да су анализиране генетске секвенце омогућиле да открију да су јој очи и коса некада били смеђе боје, а кожа светле пути, пренела је „Национална географија“.
Атлантида, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Зашто је мит о Атлантиди жив више од 2.300 година после Платонове смрти?
Отровна жаба - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Мистерија жабље гробнице из гвозденог доба још није решена – постоји неколико теорија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала