- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Народно позориште најавило два велика наслова: „Децу“ Милене Марковић и „Магбета“

© Sputnik / Лола ЂорђевићНародно позориште у Београду
Народно позориште у Београду - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
Пратите нас
Сумирајући завршену 153. позоришну сезону, Народно позориште у Београду већ је најавило два велика наслова за следећу: реч је о премијери представе „Деца“, рађеној по Ниновом наградом овенчаном роману Милене Марковић, у режији Ирене Поповић Драговић, и Шекспировом „Магбету“ у режији Јагоша Марковића.
Током протекле сезоне ансамбли националног театра извели су девет драмских, две оперске и две балетске премијере, односно имали су укупно 315 представа на матичној сцени и на гостовањима, које је са гостујућим представама и другим перформативним догађајима пратило око 90.000 гледалаца, речено је на конференцији за новинаре. Један од великих пројеката који је обележио протеклу сезону несумњиво је представа „Године врана” Синише Ковачевића која је окупила 60 учесника на сцени.
И оперски ансамбл припрема следећу сезону. Већ су почеле пробе „Турандота”, у режији Марија Павла дел Монака, сина првакиње оперске Драгане дел Монако, а у плану је И обнова опере „Коштана” Петра Коњовића, балетско-оперска премијера „Васкрсле сени” Светислава Божића као и Вердијев „Фалстаф”, у режији Небојше Брадића. Осврнувши се на протеклу сезону, директoр Опере НП Никола Мијаиловић истакао је наступе прослављених српских оперских певача Жељка Лучића, Зорана Тодоровића, Милијана Николић...
Нова директорка Балета Ана Павловић подсетила је на премијеру „Успаване лепотице” као и на изузетно успешно гостовање балета „Ко то тамо пева” у ХНК у Загребу И најавила веома амбициозан план за наредну сезону с обзиром да њиме Балет НП обележава век постојања:
„Почећемо класичним и врло атрактивним комадом ‘Гусар’, који код нас никада није игран. У плану је реконструкција нашег балетског опуса, тако што ћемо пружити шансу младим кореографима да дају своје виђење наше балетске историје”, рекла је Ана Павловић.
Милена Марковић - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
КУЛТУРА
Да ли си џабе скочио на нож или си победио: Милена Марковић о "Деци" и Ниновој награди /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала