- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска црква: Свештеницима у Украјини је уперен пиштољ у слепоочницу

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаНовојерусалимски манастир
Новојерусалимски манастир  - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
Пратите нас
Московска патријаршија сматра да, без обзира на изазове времена, Црква остаје можда главна снага која повезује народе Украјине и Русије.

"Данас, свештеници Украјинске православне цркве живе са пиштољем који им је уперен у слепоочницу и то није метафора. Међутим, без обзира на све, Црква остаје важна карика која нас повезује, а те дубоке културне везе је најтеже прекинути. Ми ћемо и даље морати да живимо једни поред других и не видим друге дубоке разлоге за повратак нормалним односима, осим религиозних", изјавио је портпарол РПЦ Владимир Легојда у интервју "Литературном листу".

Као илустрацију својих речи он је подсетио да су током посете патријарха Кирила Украјини 2009. године људи у околини Кијева стајали поред пута са транспарентима "Напоље московски попе!".
"Дали су им по 300 гривни и они су изашли да "протестују". Патријарх је затражио да се аутомобил зауставили и благословио те људе. Они су одмах бацили транспаренте, склопили руке и узвикнули: Свети оче…", испричао је Легојда.
Одговарајући на питање, како да се превазиђе раздор у црквеној средини, коју су изазвали догађају последњих месеци, он је истакао да свако питање верског живота треба да се решава "не у политичкој, већ у црквено-канонској логици. Како год да се буде развијала политичка ситуација, Црква ће се залагати за решавање свих питања канонским путем и биће против мешања у ову ситуацију".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала