- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Цене станова у ЕУ и еврозони порасле највише за последњих 15 година

CC0 / Pixabay / Насеље — илустрација
Насеље — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2022
Пратите нас
Цене стамбених некретнина у Европској унији и еврозони порасле су у првом тромесечју најснажније за више од 15 година.
Међутим, у Хрватској је њихов раст био изнад европског просека, показао је у петак извештај европског статистичког завода, Евростата, преноси Хрпортфолио.
На годишњем нивоу су цене некретнина у ЕУ у првом кварталу 2022. године порасле 10,5 посто, највише од краја 2006. На крају 2021. увећане су 10,1 посто.
У еврозони цене су у првом тромесечју поскочиле 9,8 посто, најснажније откада је Евростат почео да објављује податке 2005. године. У последњем прошлогодишњем тромесечју увећане су 9,4 посто.
Све земље ЕУ чији су подаци били доступни Евростату забележиле су у првом тромесечју раст цена на годишњем нивоу, а у њих 17 стопа раста била је двоцифрена.
Највише су поскупеле стамбене некретнине у Чешкој, за 24,7 посто. Следе Естонија с 21 посто и Мађарска с 20,6 посто.
У Хрватској су цене стамбених некретнина у првом овогодишњем тромесечју биле 13,5 посто више него у истом периоду лане. У претходном су тромесечју порасле су на годишњем нивоу 9,1 посто.
Најскромнији раст цена имао је Кипар, 1,1 посто. Следе Финска и Италија где су некретнине поскупеле 4,3 односно 4,6 посто. Евростат није располагао подацима за Грчку.

Убрзање у Хрватској

Тромесечно поређење показује стабилан раст цена у ЕУ у периоду од јануара до марта, за 2,1 посто.
У еврозони раст је благо успорио, са 1,9 посто у последња три прошлогодишња месеца на 1,7 посто на почетку године.
Све чланице имале су раст цена и на тромесечном нивоу, а најснажнији је био у Естонији, где су поскочиле за 7,1 посто. Следе Мађарска и Бугарска с растом цена некретнина за 6,7 односно 5,2 посто.
У Хрватској су цене стамбених некретнина у првом овогодишњем тромесечју порасле пет посто у односу на последњи квартал 2021. када су увећане 2,5 посто.
Најблажи раст цена некретнина на кварталном нивоу је на Малти, за 0,4 посто. Следе Кипар и Немачка где су увећане 0,5 односно 0,8 посто, пренео је Б92.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала