- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ђукановић свестан да би пад владе успорио пут ка ЕУ: Разговараћу са свима

© Tanjug / HINA/DARIO GRZELJМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
Пратите нас
Председник Црне Горе Мило Ђукановић казао је да је Демократска партија социјалиста свесна да би пад Владе Црне Горе могао да успори процес европских интеграција, али да као најјача парламентарна странка немају право да толеришу рад владе која занемарује интересе државе.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Он је након сусрета с бугарским колегом Руменом Радевом на Цетињу истакао да ће у сусрет решавању политичке кризе разговарати са свима, те да нема затворених врата.
“Знамо ко су наши партнери који су нам ближи у остваривању политичких циљева. Ово је сада питање изградње техничког партнерства, како би реализовали политичку намеру, а то је делегитимисање актуелне владе и дефинисање сценарија кроз који Црна Гора излази из таквог стања”, рекао је Ђукановић.
То је, како је саопштио, “питање заједничке одговорности за реализацију једне политичке одлуке”, односно стварања претпоставки за скору организацију избора како би “Црна Гора изашла из овог стања”, и дошла до политичке владе која ће земљу водити наредне четири године, преноси РТЦГ.
Ђукановић је подсетио и како је приликом пада претходне владе изнео идеју да се иде на превремене изборе, али да је већина партија била скептична према таквом сценарију.
“Па се ишло у друга решења, пре свега аранжирање нове владе. Казао сам да ми и та идеја звучи прихватљива, уз услов да се она посвети деблокади преговарачког процеса. Након што се дошло до мањинске владе тада сам у својству лидера ДПС-а казао да смо спремни да је подржимо, уз услов да њен приоритет буде деблокада преговарачког процеса како би добили извештај о испуњености привремених мерила. Тако је изабрана ова влада која је радила у претходних два и по месеца, а онда се десио обрт у избору њених приоритета”, рекао је Ђукановић.
Устав нуди више могућности, нуди изгласавање неповерња влади, скраћење мандата парламенту. Причаћемо са другим парламентарним субјектима и видети на којем је сценарију могућ консензус, рекао је председник Црне Горе, који сматра како се 43. Влада Црне Горе определила да јој приоитет буде потписивање Уговора са СПЦ.
То је, како је оценио, било зачуђујуће јер је ЕУ агенда имала потенцијал обједињавања на црногорској политичкој сцени, “док идеја која сеже у контроверзна питања наше историје додатно продубљује разлике”.
Када су видели ту тенденцију, наводи он, покушали су да премијеру Дритану Абазовићу скрену пажњу да је то лош заокрет, и да ће то ДПС навести на преиспитивање подршке влади.
“Упозорење није уродило плодом. Наша оцена је да су одређена решења у Уговору са СПЦ у супротности са виталним државним интересима Црне Горе. Свесни смо да нам је у овом моменту потребан фокус на ЕУ агенду, свесни смо и да пад владе може успорити тај процес, али смо свесни одговорности да као најјача парламентарна партија немамо право на такве превиде, да толеришемо рад владе која занемарује интересе Црне Горе”, рекао је Ђукановић.
Сада, како је појаснио, следи парламентарно процесуирање иницијативе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала