- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Софест награде „Страхињи Бановићу“, Марковићевој и Бенчини

© Фото : Маја МедићСтрахиња Бановић
Страхиња Бановић - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
Пратите нас
Јубиларни 50. Филмски фестивал у Сопоту свечано је завршен синоћ доделом награда, а Гран при фестивала припао је филму "Страхиња Бановић" редитеља Стефана Арсенијевића.
Награду за најбољу режију на Софесту је освојио Душан Милић за филм "Мрак", док је "Миру Ступицу" за најбољу женску улогу освојила Сања Марковић, а Награду "Бата Живојиновић" за најбољу мушку Петар Бенчина.
На свечаности у Центру за културу Сопота, Арсенијевић је примајући награду захвалио се на "лепом образложењу" жирију, ког су чинили глумци Снежана Богдановић и Андреј Шепетковски и професор Факултета драмских уметности (ФДУ) Раденко Ранковић.
Жири је, између осталог, оценио да нас Арсенијевићев филм "говорећи о свим измештеним и несрећним путницима у потрази за бољим животом, као и губитку наше емпатије, подсећа да не постоје они и ми, већ само ми".
У образложењу жирија се наводи да је"Мрак" "особеним и бриљантно промишљеним редитељским поступком изградио јединствену и узбудљиву атмосферу коју доследно спроводи од почетка до краја филма и градира до усијања".
"Никада нисам добио лепшу награду од ове. Морам да похвалим председника општине, ова статуа је стварно прави "српски Оскар". Посебно се захваљујем жирију који је препознао наш тежак рад", рекао је режисер филма Душан Милић.
Жири Софеста је оценио и да је Сања Марковић у филму "Тома" редитеља Драгана Бјелогрлића "изузетном прецизношћу, уз тоталну трансформацију, фино изнијансираним средствима и несвакидашњим шармом дубоко проживела лик Томине брижне и намучене супруге".
Бенчина у истом филму "суптилним глумачким средствима снажно дочарава лик доктора и готово невидљиво, али убедљиво и веома дирљиво трансформише његов живот и карактер пред пред нашим очима".
"Овај филм, ова улога и ова награда ће нас заувек везивати, хвала свима!", поручио је Бенчина.
Награда жирија публике припала је дебитантском филму редитеља Синише Цветића "Усековање".
У оквиру програма "Софест плус" публика ће 12. јула у Дому омладине Београда моћи бесплатно да погледа награђене филмове "Мрак" (17:00), "Страхиња Бановић (19:00) и "Тома" (21:00).
Филмски фестивал у Сопоту одржан је од 4. до 10. јула под слоганом "Првих педесет" у организацији Центра за културу Сопота и Цебефа, уз подршку града Београда и општине Сопот.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала