- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Убедљива победа партије убијеног бившег јапанског премијера Абеа

© AP Photo / Toru HanaiФумио Кишида
Фумио Кишида - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
Пратите нас
Владајућа коалиција коју предводи моћна Либерално-демократска партија на изборима за Горњи дом парламента, одржаним само два дана након шокантног атентата на бившег премијера Шинза Абеа, обезбедила је већину.
На изборима за приближно половину посланичких фотеља у Горњем дому парламента одржаним у недељу у Јапану, тријумфовала је владајућа коалиција Леберално-демократске партије и странке Комеито, која је освојила 76 од 125 посланичких места.
Чак 63 фотеље припале су самој ЛДП, чији је дугогодишњи лидер био трагично настрадали бивши премијер Шинзо Абе, којег је у прошли петак током говора у склопу предизборне кампање на улици у граду Нара усмртио четрдесетједногодишњи атентатор Тецуја Јамагами.
Владајућа коалиција тако сада има 146 од укупно 245 посланика у Горњем дому парламента. Она има и апсолутну већину у Доњем дому парламента, где ЛДП и самостално поседује просту већину.
Премијер Фумио Кишида најавио је да ће се његова влада посветити раду на зауздавању инфлације.
Он је и рекао да ће држава у наредних пет година драстично унапредити одбрамбену моћ земље и да при том неће искључити опције као што је стицање способности противудара на велике раздаљине.
То је донедавно било табу у Јапану будући да је преовладавајуће тумачење пацифистичког устава донесеног 1947. године непосредно након капитулације у Другом светском ратом и за време америчке окупације налагало да Токио не сме да у своје оружање сврста офанзивно оружје и оруђе као што су пројектили дугог домета или носачи авиона.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала