- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Макрон се огласио о Уберу: Не бих променио ништа

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПредседник Француске Емануел Макрон
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2022
Пратите нас
Француски председник Емануел Макрон изјавио је да не би променио ништа у приступу који је предузео према америчкој компанији "Убер технолоџис", када је био на функцији министра економије, након што су његови политички противници рекли да ће затражити парламентарну истрагу.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

"Урадио бих сутра опет исто, и прекосутра. Створили смо хиљаде радних места. Веома сам поносан", рекао је Макрон новинарима током посете француским Алпима, пренео је Ројтерс.
У хиљадама процурелих поверљивих фајлова које су у недељу објавили британски "Гардијан" и француски ''''Монд'''', наводи се да су политичари као што су Макрон и бивша комесарка ЕУ Нели Крос помагали компанији "Убер" у намери, како се наводи, да се прошири у Европи на штету такси индустрије.
У процурелим документима се наводи да је технолошки гигант прекршио законе, преварио полицију, искористио насиље над возачима и тајно лобирао код влада током своје агресивне глобалне експанзије.
У подацима се додаје да је "Убер" покушао да обезбеди подршку дискретним удварањем премијерима, председницима, милијардерима, олигарсима и медијским могулима.
Према наводима из докумената, бивши шеф "Убера" лично је наредио употребу "килл сњитћ" механизма за хитно искључивање система, како би се спречило да полиција приступи рачунарима.
"Убер" фајлови садрже више од 124.000 записа, укључујући 83.000 е-порука и 1.000 других фајлова са разговорима, који обухватају период од 2013. до 2017. године.
Према наводима ''''Гардијана'''' и ''''Монда'''', поверљиви фајлови откривају како је лобирање вредно 90 милиона долара годишње и напори да се регрутују пријатељски политичари помогло у ''''Уберовој'''' кампањи да наруши европску такси индустрију.
Док су француски таксисти организовали понекад и насилне протесте против "Убера", Макрон је, како се наводи у документима, био у контакту са "Уберовим" шефом Тревисом Калаником, коме је рекао да ће реформисати законе у корист те компаније, стоји у досијеима.
Након што су процурели фајлови огласио се Макронов портпарол.
"Његове функције су га природно довеле до сусрета и интеракције са многим компанијама које су биле ангажоване у оштром помаку који је током тих година наступио у сектору услуга, који је морао бити олакшан откључавањем административних и регулаторних препрека", навео је Макронов портпарол.
Француска министарка за мала и средња предузећа рекла је данас у парламенту да је Макрон "само радио свој посао", када је био министар економије.
"Да, разговарао је са ''Убером''. Али, разговарао је и са ''Нетфликсом'', ''Теслом''... А зашто? Зато што су те компаније основа данашње економије", казала је Грегори.
"Убер" је у одговору на извештаје "Гардијана" и "Монда" навео да "није и неће давати изговоре за понашање у прошлости које, очигледно, није у сагласности са компанијским данашњим вредностима", пренео је Танјуг.
Француски председник Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
СВЕТ
„Макрон мора дати оставку“: Француски председник на удару због афере „Убер“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала