Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Директор музеја жртава геноцида: Одлука хрватске владе невиђен скандал

© Sputnik / Лола Ђорђевић Историчар Дејан Ристић
 Историчар Дејан Ристић - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
Пратите нас
Забранити приватну посету највећем губилишту Срба у оквирима НДХ једном од непосредних потомака тих истих жртава геноцида које је хрватска држава починила над Србима, Ромима и Јеврејима између 1941. и 1945. године је до сада невиђен скандал, каже Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида.
Реакцију Дејана Ристића, који је и члан Националне делегације Републике Србије при IHRA (Међународна асоцијација сећања на Холокауст), на одлуку хрватске Владе преносимо у целости:
Оваква одлука хрватске владе представља кршење бројних правних и цивилизацијских принципа и норми, али можда и најочитије до сада сведочи о томе до које је мере неоусташтво присутно у значајном делу хрватске политичке елите, али и не само у тој сфери.
Упркос данашњим бројним оркестрираним нападима хрватских медија о томе како је, наводно, председник Вучић приватном посетом Јасеновцу и Пакрацу, локацијама на којима су у ове дане пре пуних 80 година хрватске усташе починиле масовне покоље Срба са Козаре и ширег подручја Поткозарја, али и из западнославонских села Слобоштина, Кусоње и других, желео да провоцира Хрватску уочи навршавања још једне годишњице злочиначке војно-полицијске акције под називом ,,Олуја’’ из 1995. године, понајбоље сведочи о нечистој савести чланова хрватске Владе.
Чинећи ама баш све што им је у могућности, укључујући ту и забрану приватне посете једног од непосредних потомака жртава геноцида почињеног од стране хрватске државе над Србима неким од најмонструознијих стратишта српског народа током читавог Другог светског рата, хрватски министри на челу са премијером Пленковићем демонстрирају спремност да предузму све како би та, али и бројна друга губилишта Срба, Јевреја и Рома из раздобља Другог светског рата, трајно потонула у историјски и људски заборав.
Истовремено, треба нагласити и то да својим бројним поступцима који имају вишедеценијски континуитет, значајни делови хрватске политичке, интелектуалне, верске и културне ,,елите’’ без престанка негирају геноцидни карактер, масовност, бруталност и систематичност злочина почињених над Србима, Ромима и Јеврејима од априла 1941. до маја 1945. године на целокупној територији НДХ.
Забрана уласка у Хрватску председнику Вучићу који је, као непосредни потомак жртава геноцидне ендехазије, осетио потребу да посети та губилишта јесте до сада невиђени скандал и прекршај бројних норми и принципа. Ово тим пре што ниједан председник Републике Србије, почев од 1945. године па све до сада, није посетио Јасеновац и подно Богдановићевог бетонског цвета одао почаст својим сународницима, али у истој мери и свим другим јасеновачким и ендехазијским страдалницима.
Иако се неки од претходних председника Републике Србије ових дана из петних жила упињу да све нас ,,подсете’’ на то како су управо они ти који су већ обавили посету Јасеновцу и да председник Вучић није први шеф српске државе који је желео да обиђе то губилиште, вреди их подсетити на то да су они, као и многи други посећивали Доњу Градину у Републици Српској, али не и Јасеновац у Републици Хрватској. И док они посету Јасеновцу, за свог председничког вакта можда и нису желели да реализују како тиме не би ,,провоцирали Хрвате’’, очито је да је актуелни председник Републике Србије управо приватним карактером посете пожелео да у миру, без помпе, медија и политичара у својој пратњи, али и без потребе и намере да тим поступком било кога провоцира, обави посве интимни чин одавања почасти својим сународницима као што и доликује и следује непосредном потомку жртава геноцида почињеног од стране НДХ.
Из свих ових, као и многих других цивилизацијских, историјских и пијететних разлога, забрана непосредном потомку жртава геноцида и председнику српске државе да учини приватну посету неким од најтрагичнијих губилишта припадника свог народа, а у дане када се навршава 80. годишњица козарачке епопеје. као и масовних страдања Срба у бојним местима Западне Славоније, представља антицивилизацијски, недемократски и апсолутно недопустив чин који је за сваку осуду.
Коначно, поставља се и питање да ли ће након овог данашњег скандалозног поступка хрватске Владе којим је непосредном потомку жртава геноцида и председнику Републике забрањен приступ јасеновачком и западнославонским губилиштима. и свима нама, припадницима српског народа, убудуће бити онемогућено да посетимо та места људском уму и даље непојамног страдања недужних цивила, деце, жена, мушкараца, стараца, који су сви одреда пострадали само зато што су били православни Срби, односно припадници јеврејског, ромског и других народа који су се активно супротстављали том злу знаном као НДХ?
Страхујем да након овог данашњег недемократског поступка хрватских власти ништа више неће бити исто.
Никола Селаковић - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
СРБИЈА
Протестна нота Хрватској због забране Вучићу да посети Јасеновац, амбасада одбила ноту /видео/
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала