- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Велики пожар у Словенији у близини границе са Италијом

© AP Photo / HONSВелики шумски пожар на југу Француске
Велики шумски пожар на југу Француске - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
Пратите нас
Више од 180 ватрогасаца покушава да угаси пожар који се брзо шири у северозападном Красу, у близини словеначке границе са Италијом.
Пожар је избио јутрос на стрмом и тешко приступачном терену изнад Ренце у Випавској долини, проширивши се ка селу Темница, саопштио је командант Јавне ватрогасне службе Нова Горица Симон Вендрамин, преноси СТА.
Вендрамин је додао да је пожар потом захватио село Костањевица на Красу и Церје и да се због сувог растиња и јаког ветра пламен брзо шири.
"Активиран је национални план за такве интервенције. Ватра је захватила тешко приступачне или непроходне терене у дужини од једног километра", навео је он.
У гашењу пожара учествује хеликоптер словеначке војске и италијански хеликоптер цивилне заштите, а на основу европског механизма солидарности упућен је и захтев да се у акцију укључи и канадер.
С обзиром да се на том подручју у Првом светском рату одиграо најкрвавији сукоб између Аустро-Угарске и италијанске војске, на терену и данас има много неексплодираних убојних средстава, па су ангажовани и специјалисти за уклањање мина.
Још није јасно шта је изазвало пожар до којег је дошло само два дана након што су ватрогасци уз помоћ два хеликоптера успели да угасе претходни, који је избио недалеко од данашњег.
Маврицио Хумар, градоначелник Мирен-Костањевице, упозорио је грађане да не покушавају да се приближе пожару и да омогуће пролаз ватрогасним возилима, пренео је Радио Словенија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала