- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Италија спремна да ограничи потрошњу гаса за 7 одсто

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаРадник централног европског гасног чворишта у Баумгартену
Радник централног европског гасног чворишта у Баумгартену - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
Пратите нас
Италија ће ограничити потрошњу гаса за седам одсто, на паневропском нивоу споразум о смањењу ће омогућити да се уштеди између 30 и 45 милијарди кубних метара гаса, изјавио је министар за еколошку транзицију Роберто Чинголани.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Према његовим речима, ограничење је добровољно, али може постати обавезно у случају ванредне ситуације.
„Важно је да је 15 одсто израчунато на основу локалних услова разних земаља на основу њихових показатеља: односа енергената, обима извоза, њиховог односа. Прво је било 15 одсто, једнако за све, што је било помало тешко. Сада је то прецизирано за сваку земљу. У нашем случају би требало да уштедимо око седам одсто захваљујући усвојеним правилима и изузецима у односу на просек последњих пет година“, рекао је Чинголани новинарима у Бриселу.
Он је нагласио да је Италија већ предвидела смањење зависности од угљоводоника у плану елиминисања зависности од руског гаса.
„У овом тренутку, узимајући у обзир све државе-чланице, уштеде су између 30 и 45 милијарди кубних метара. Ако мера штедње постане обавезна, то можда неће бити довољно и можда ћемо морати да је повећамо, али ситуација у овом тренутку није таква“, рекао је италијански министар.
Европска комисија је раније напоменула да ће, уколико дође до потпуног прекида испоруке гаса из Русије, у Европској унији доћи до несташице овог енергента који се процењује на око 45 милијарди током хладне зиме. Показатељ може бити виши или нижи у зависности од временских услова.
Самит ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
СВЕТ
Постигнут договор у ЕУ о смањењу потражње за гасом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала