- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ухапшено осморо у Црној Гори због кријумчарења шест тона кокаина

© AP Photo / Arnulfo FrancoПакет кокаина
Пакет кокаина - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
Пратите нас
У међународној полицијској акцији Флорида 1, коју је координисао Еуропол, у Црној Гори је ухапшено осам особа, које се доводе у везу са шверцом 6,1 тоне кокаина.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Ухапшени су Р.В. (39) из Никшића, Д.Г. (62) из Котора, С.М. (42) из Подгорице, Н.П. (55) из Котора, Б.В. (50) из Котора, Н.Г. (48) из Даниловграда, Ј.Е. (27) из Котора и М.Р. (34) из Подгорице.
У саопштењу Управе полиције се наводи да је у акцији Флорида 1 процесуирано 28 припадника међународне криминалне организације који се доводе у везу са кријумчарењем 6,1 тоне кокаина на транснационалном нивоу.
"Кривичном пријавом обухваћени су Л.Ц. (47) и С.А. (45), држављани Италије, затим Д.В. (39), Ф.Р. (35), Д.Г. (62), Н.П. (55), Н.Г. (48), С.М. (42), Р.В. (39), И.А. (31), Ј.В. (26), М.Р. (34), Б.В. (50), М.Л. (58), Ј.Е. (27), Ж.Д. (48), М.Ð. (60), В.Р. (52), Т.Б. (39), Н.М. (31), В.Л. (48), Н.М. (43), А.М. (32), Д.Ж. (69), Д.М. (48) и З.Г. (43), држављани Црне Горе, као и С.М. (45) и А.Д. (46), држављани Републике Србије", саопштено је из Управе полиције.
Наводе да И.А. (31), Ф.Р. (35), М.Л. (58), Ј.В. (26) тренутно нису доступни надлежним органима, а Д.В. (39) је претходно лишен слободе у Србији по међународној потерници због других кривичних дела.
Наведена лица су осумњичена за кривична дела стварање криминалне организације и неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога.
Акција је спроведена на територији седам земаља, а извршени су претреси на укупно 52 локације, а учествовало је 200 службеника Управе полиције.
У Црној Гори су претресене 33 локације и том приликом пронађено је и одузето више десетина хиљада евра, скупоцени сатови, банковне картице, документа, муниција и оружје, возило и глисер.
Ж.Д., М.Ð., В.Р., Т.Б., Н.М. (31), В.Л., Н.М. (43), А.М., Д.Ж., Д.М. и З.Г. лишени су слободе на Аруби 2020. године и они су осуђени на дугогодишње казне затвора.
Наиме, Управа полиције је током 2019. године отпочела полицијско-тужилачке мере и радње на прикупљању доказа за групу лица састављену од држављана Црне Горе, Италије, Србије, Хрватске, Словеније и Велике Британије, а за које се сумњало да се баве транснационалним кријумчарењем опојне дроге кокаин рутом Јужна Америка - Европа, коришћењем различитих врста пловила. Прикупљена сазнања, степен организованости и модус операнди указивали су на то да је група била активна и у претходном периоду.
Припрема и организација криминалних активности спроводила се у Црној Гори, Србији, Хрватској, Словенији, Италији, Шпанији - Балеарска острва, Канарским острвима, Зеленорским острвима, Цапо Верде, Уједињеним Арапским Емиратима, док се реализација криминалних активности спроводила у Португалу - Азорска оствра, Обали Слоноваче, Карибима - Аруба, Гренади, Сабу, Антигви и Барбуди, Светом Еустахију и Светом Мартину.
Кроз активности међународне сарадње, размену информација, већи број оперативних састанака са органима за спровођење закона Србије, Словеније, Шпаније, Италије, Португала и Холандије, дефинисани су појединчани детаљи и заједничка стратегија ђеловања у циљу идентификације свих лица укључених у предметну криминалну активност, са прецизно дефинисаним улогама, модусом операнди спровођења ових активности укључујући и новчане транскације између чланова криминалне организације и укључене међународне компаније, као и остали фундаментални елементи неопходни за релизацију појединачно планираних активности - запљене и прикупљање доказног материјала неопходног за спровођење поступка пред надлежним правосудним органима, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала