- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Обиљежава се 78 година од злочина у Велици и Горњој Ржаници

© Фото : Спутињку устипио Никола Урошевић78 година од злочина у Велици и Горњој Ржаници
78 година од злочина у Велици и Горњој Ржаници - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
Пратите нас
Годишњица геноцида у селима Велика и Горња Ржаница обиљежава се данас испред храма светих мученике Кирике и Јулите у Велици, парастос служи епископ Будимљанско-никшиц́ки Методије: Присуствују представници Општине Беране, делегација Владе Црне Горе.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

На данашњи дан навршава се 78 година од покоља који су починиле нацистичке војне формације и СС трупе "Скендербег“ у селима Велика и Горња Ржаница 28. јула 1944. године, у општини Плав. Новија истраживања показују да је том приликом страдало преко 500 цивила, од тога преко 100 ђеце.
Прошле године, дио државног врха Црне Горе одао је почаст жртвама овог злочина. Посланици у црногорској Скупштини расправљали су јуче о Предлогу резолуције о геноциду у Пиви и Велици, у којој се наводи да је за црногорско друштво важно суочавање са ужасима и страхотама прошлости, те да је важно сјећати се свих жртава.
Покољ у Велици догодио се пред крај рата, у другој половини 1944. године, када је било јасно ко ће бити побједник не само у окупираној Југославији, већ и у свијету. Злочиначки упад догодио се пошто су партизанске јединице направиле озбиљне војне успјехе и нанијеле велике губитке њемачким трупама и њиховим локалним сарадницима, укључујући СС дивизију ’Скендербег‘.
Тог 28. јула страдали су људи који су махом живјели у Велици, и нијесу се повлачили, имајући у виду динамику ратовања. Свједочанства људи који су преживјели говоре о најсвирепијим убиствима и злочинима, о потресним сценама и несхватљивим изливима мржње злочинаца према цивилном становништу које су тамо затекли.
Посланици су расправљали о предлогу Демократске Црне Горе да се усвоји Резолуција о геноциду у Пиви и Велици, и о том документу ће се гласати. У образложењу резолуције се наводи да је према непобитним доказима, у Пиви у јуну 1943. године убијено 1.290 цивила, међу којима 550 ђеце, а у Велици годину касније, 550 цивила, укључујући ђецу и остарјела лица.
Да би Резолуција о геноциду у Пиви и Велици била усвојена неопходно је да је подржи најмање 41 посланик у Скупштини Црне Горе.
Делегација Владе Црне Горе присуствоваће данас обиљежавању годишњице злочина у Велици. Како је најављено из Владе, делегацију ће предводити министар правде Марко Ковач.
Чланови делегације ће бити савјетници предсједника Владе Иво Шоћ и Ђорђе Радуловић.
Планирано је да делегација положи вијенац на спомен обиљежје, наводи се у најави.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала