- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ухапшен царински агент компаније C&A

© Flickr / Keith AllisonХапшење - илустрација
Хапшење - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
Пратите нас
Царински агент компаније "C&A MODA RS" доо Београд А.Ј. ухапшен је због постојања основа сумње да је извршио кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица и прање новца.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

По наредби Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду њему је привремено заплењен стан у кули Б Београда на води, два стана на Новом Београду, гаража, а блокирани су и банкарски рачуни са њим повезаних лица, јавља Телеграф.
Како се сумња, он је радећи у Привредном друштву „Quehenberger Logistic SRB“ доо Шимановци, од јануара 2019. до септембра 2021. године, искоришћавањем статуса одговорног лица овлашћеног за носиоца одобрења PD A MODA РС доо Београд, сачинио и оверио царинско-финансијску документацију са неистинитом садржином, за робу која је из Кине допремана контејнерски бродом у Луку Ријека, одакле је посредством хрватских аутопревозника транспортована у Србију.
А. Ј. је, како се сумња, на граничним прелазима Батровци и Шид ангажовао шпедитере, који су по његовом налогу сачињавали транзитне декларације у којима је наведено да је роба власништво PD C&A MODA РС доо Београд и коришћењем статуса тзв. кућног царињења, роба је даље транспортована у Србију и испоручена је непознатим купцима.
Након тога, А. Ј. је, како се сумња, искористивши лого PD C&A MODA РС доо Београд, саставио 65 лажних царинских декларација у којима је уносио вредност робе у вишеструко нижим износима од стварне вредности, које исправе је коришћењем квалификованог електронског сертификата проследио у информациони систем Управе царина и тако без контроле окончао царински поступак.
На тај начин он је, како се сумња, прибавио противправну имовинску корист и проузроковао штету Републици Србији у укупном износу од 750.562.946 динара. Како се сумња, А. Ј. је у намери да прикрије незаконито порекло имовине, део новца уложио у куповину непокретности и то неколико станова и гаражних места на територији града Београда.
Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова и он ће, уз кривичну пријаву, бити приведен надлежном тужилаштву, саопштио је МУП.
Почетком месеца модни ланац "C&A" је поднео захтев за покретање стечајног поступка.
Како је тада пренео РТС, откривено је да су више година увозили текстилне производе из Кине без плаћања увозних дажбина, чиме је само по том основу буџет Србије оштећен за најмање шест милиона евра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала