- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Скот Ритер: НАТО обучавао Украјину за ослобођење Крима од Русије /видео/

© AFP 2023 / JUSTIN TALLISЗастава НАТО-а испред седиште Алијансе у Бриселу
Застава НАТО-а испред седиште Алијансе у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2022
Пратите нас
До почетка руске специјалне војне операције политика НАТО-а је била да обучава украјинску војску како би достигла НАТО стандарде и користи је као посредничку силу како би поразила руске снаге у Донбасу, као и да оспособи Украјину да евентуално започне војну операцију за ослобођење Крима од онога што они називају руском окупацијом.
Овако је истакнути војно-политички аналитичар Скот Ритер, некадашњи обавештајац америчких маринаца, инспектор УН за наоружање у Ираку и бивши инспектор за нуклеарно оружје у СССР, у емисији „Актуелности” коментарисао ангажман и улогу НАТО савеза у Украјини претходних година.
Према његовим речима, док је НАТО обучавао украјинску војску, чланице Алијансе, првенствено Немачка и Француска, учествовале су у Нормандијском формату, групи земаља које су радиле на мирном решењу кризе која је избила у Донбасу после Мајданске револуције и напада украјинских националиста на Русе у Украјини.
„Испоставља се да Украјинци нису имали никакву намеру да спроведу Минске споразуме које је потписао Порошенко. Украјинци су користили Минске споразуме као средство за куповину времена, све док НАТО не буде припремио њихову војску за започињање војне офанзиве против руских снага у Донбасу, као и Русије на Криму. То значи да НАТО никада није желео мир. НАТО је све време желео сукоб, НАТО је све време желео рат са Русијом, а генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг је паликућа који је потпалио овај пожар“, објашњава Ритер.

НАТО чини Европу релевантном

НАТО је једини разлог сукоба у Украјини, примећује Ритер и објашњава сврху постојања војне алијансе и њену повезаност са Европом.
„Зашто НАТО и даље постоји? НАТО чини Европу релевантном. Европа није ништа без НАТО-а. После Другог светског рата једини начин на који је Европа могла да остане релевантна је као колектив – економски кроз ЕУ и војно кроз НАТО. Међутим, НАТО савез 100 посто зависи од САД, и представља продужетак америчке безбедносне политике. Сврха НАТО-а није европска, већ америчка безбедност“, рекао је овај војни стручњак у разговору са политикологом Александром Павићем.
НАТО, оцењује Ритер, није одбрамбени савез, што се, каже, видело и када су кренули у рат против Србије.
„То није одбрамбени савез, то је била офанзивна акција, нелегална, без икаквог утемељења у међународном праву. Видели смо и ангажовање НАТО-а у Ираку, Авганистану, Либији, а сада се говори о ширењу Алијансе на Пацифик. НАТО је организација којој је потребан сукоб да би опстала”, закључује Скот Ритер.
НАТО авиони Б-52 узлећу са британског аеродрома Фејрфорд током бомбардовања СРЈ 1999. - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
СВЕТ
„НАТО да се извини Србији, Ираку, Либији, Сирији и Авганистану“: Јасна порука из Кине /фото/
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала