Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Црквено-државне делегације Србије и Северне Македоније у манастиру Прохор Пчињски

© Sputnik / Лола ЂорђевићПравославни крст
Православни крст - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
Пратите нас
Државно- црквена делегација Северне Македоније боравиће сутра, 2. августа на дан Светог пророка Илије, у манастиру Прохор Пчињски, а председник Стево Пендаровски каже да ће после дуже времена ове године на обележавању бити две црквено-државне делегације - Северне Македоније и Србије.
Након више година, први пут сутра ће Илинден бити обележен на правом месту, где је основана модерна македонска држава - у манастиру Прохор Пчињски, казао је Пендаровски за скопски Канал 5.
"Биће то посета, али манастиру. Биће то црквено-државна делегација са наше и иста са српске стране. Министар спољних послова Никола Селаковић предводиће српску делегацију, а ја ћу предводити нашу делегацију у којој ће бити вероватно два-три министра, а биће и епископи из Синода Македонске православне цркве", навео је Пендаровски.
Појаснио је да је у телефонском разговору са поглаваром Српске православне цркве Порфиријем, након нормализације односа две цркве покренуо питање обележавања 2. августа у манастиру Прохор Пчињски.
"Јуче сам још једном разговарао са Порфиријем, још једном сам му захвалио што заиста држи реч", рекао је Пендаровски.
О обележавању Илиндена у манастиру Прохор Пчињски Пендаровски је каже јуче разговарао и са председником Србије Александром Вучићем.
Објаснио је да председник због других обавеза неће моћи да предводи делегацију Србије на сутрашњем обележавању, већ ће то бити министар Селаковић.
Вучић је, како је рекао Пендаровски, изразио уверавање да ће то бити организовано и на црквеном и државном ниову на начин који доликује.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала