- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Патријарх Порфирије у Теслином Смиљану, освештао храм апостола Петра и Павла

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх Порфирије
Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Пратите нас
Патријарх Порфирије освештао је храм Светих апостола Петра и Павла у личком селу Смиљану, родном месту српског научника Николе Тесле.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Храм је освештао уз саслужење епископа горњокарловачког Герасима, домаћина и осјечкопољског и барањског Хеувима, јавила је Телевизија Храм.
Патријарх Порфирије је потом служио свету архијерејску литургију.
Храм Светих апостола Петра и Павла, подигнут на крају 17. века, има изузетан значај за Српску православну цркву и српски православни народ.
У овом храму је крштен Никола Тесла, а ова историјска посета патријарха Порфирија подудара се са годишњицом мученичког страдања Срба у Смиљану на Илиндан 1941. које је настављено током августа исте године, тако да је током тих летњих месеци побијено више стотина Срба свих узраста, од новорођенчади и деце, до стараца.
У масовној гробници поред цркве сахрањено је близу 590 невиних жртава, међу којима и 11 блиских Теслиних рођака, подсећају из СПЦ. Усташе су у намери да затру сваки траг народа који је изнедрио Николу Теслу, 1942. године, цркву сравнили са земљом.
Обнова цркве је почела 1986. године, средствима Срба из Чикага, да би током рата у Хрватској обновљени храм поново био порушен и опљачкан.
Трудом владике Герасима, свештенства и прилозима верног народа храм је у потпуности обновљен и живописан, и поново је место у којем се упућују молитве за мир, љубав и спасење читавог света, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала