- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Све више сиромашних у Немачкој

CC0 / Pixabay / Новац и дигиталан токен — илустрација
Новац и дигиталан токен — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2022
Пратите нас
Немачка је богата земља, али статистика неумољиво открива колико њених становника тек преживљава. Према званичним подацима, око 13 милиона људи, односно 15,8 одсто грађана, 2021. је живело у сиромаштву.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Савезни завод за статистику категорију угрожених сврстава са зарадом мањом од 60 одсто просечне. Удео те групе у становништву остао је практично непромењен од претходне године, али стање се ипак заоштрава.
Просечан нето приход самца 2021. био је 15.009 евра, односно 1.251 евро месечно, а за пар са двоје деце млађе од 14 година 31.520 евра или 2.627 евра месечно.
Сиромаштво више прети женама него мушкарцима, са 16,5 и 15,1 одсто. Притом, ризик расте са годинама, па је међу старијима од 65 угрожено 21 одсто жена и 17,4 одсто мушкараца.
Завод то припусује мањим пензијама код жена, најчешће због прекида у радном стажу због одгајања деце и сличног.
Деца и млади још су изложенији сиромаштву са 16,2 одсто, а најгоре пролазе самохрани родитељи и породице са више од двоје деце, са уделом од 26,6 и 23,6 одсто. Највећи удео међу сиромашнима у Немачкој ипак чине самци, са 26,8 одсто.
Међу незапосленима, скоро половина, њих 47 одсто, налазила се на граници сиромаштва или испод ње, као и петина пензионера.
"Суве бројке не дочаравају драматичност стања," оценила је професорка социјалног права Ане Ленце (Анне Лензе). "Сиромаштво много снажније погађа оне који су већ имали мало."
Људи слабих примањима су већ велики део морали да одвајају за стан, рачуне и храну и немају простора да се било где стисну, например одустајањем од одласка у ресторан или на одмор, рекла је Ленцеова, пренео је Б92.
Притом, они по правилу живе у слабије изграђеним становима и на грејање троше несразмерно велики део зараде. Инфлација ће само да заоштри стање и "људи лако могу да склизну испод границе преживљавања," упозорила је професорка.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала