- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Одбијен ултиматум Украјинаца: Рускиња остаје, „Калуш оркестра“ неће наступати на фестивалу у Будви

© Фото : Youtube/Cercle/PrintscreenНина Кравиц
Нина Кравиц - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
Пратите нас
Покушаји овогодишњег победника „Евровизије“, Украјинаца „Калуш оркестра“ да натерају организаторе „Си денс“ фестивала да откажу наступ Рускиње Нине Кравиц на основу њене националности, није уродио плодом.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Из организације „Си денса“ званично је стигла одлука да „Калуш оркестра“ неће наступати на овогодишњем издању тог фестивала.
„Након што је Си денс фестивал одбио ултиматум „Калуш оркестра“, којим је захтевано отказивање наступа једне од највећих звезда електронске музике данашњице Нине Кравиц, која је пореклом из Русије, овај украјински састав неће наступити на фестивалу“, саопштено је из организације тог фестивала.
„Калуш оркестра“ су путем Инстаграма* позвали своје фанове да подрже, како су рекли, „чишћење сцене", и од Си денс фестивала затражили да откаже наступ Нине Кравиц.
Си денс фестивал се потом огласио званичним саопштењем и менаџменту „Калуш оркестра послао одговор у којем је овакав захтев јасно одбијен и изричито изражен став да је дискриминација било ког човека и уметника због националности, расе или вере у потпуности неприхватљива.
Како су, између осталог навели, отказивање наступа извођача само због тога што долази из одређене земље није пут за постизање мира, већ управо супротно томе – пут ка даљим поделама, ескалацији мржње и продубљивању сукоба, преноси Б92.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке.
Украјински бенд Калуш, победник Песме Евровизије 2022. - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
КУЛТУРА
Одговор будванског фестивала Украјинцима: Нећемо чистити сцену од Руса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала