- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

У Пољској опала потрошња гаса због раста цене

© Sputnik / СтрингерВентил на гасоводу у гасној транспортној станици у Украјини
Вентил на гасоводу у гасној транспортној станици у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
Пратите нас
Нагли раст цене природног гаса смањио је његову потрошњу у Пољској за 7 одсто, саопштио је на конференцији за новинаре заменик председника управног одбора нафтног и гасног концерна „ПГНиГ“ Пшемислав Вацлавски.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„У другој половини године суочили смо се са невиђеним повећањем цена гаса, што је умногоме изменило ситуацију на глобалном тржишту гаса. Продаја гаса у Пољској смањена је за 7 одсто“, рекао је Вацславски, објашњавајући да је на то утицало и време које је топлије него иначе и смањење потражње због повећања цене.

Он је објаснио да је у другој половини ове године просечно повећање цене природног гаса на робној берзи износило 244 одсто.
Руски „Гаспром“ је 27. априла обуставио извоз гаса пољском „ПГНиГ“ због неплаћања испорука по новој шеми у рубљама. Пољска је раније добијала из Русије до 10 милијарди гаса годишње преко гасовода „Јамал-Европа“. Власти земље се надају да ће овај обим надокнадити уз помоћ гасовода „Балтик пајп“ са норвешког шелфа кроз Данску.
Цеви за транзит гаса у компресорској станици Рембелшчизна у близини Варшаве у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2022
РУСИЈА
Пољска се похвалила: Пуна су нам складишта гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала