- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Запорошка област очекује генералног секретара УН

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПрипадник руске војске на улазу у Запорошку нуклеарну електрану
Припадник руске војске на улазу у Запорошку нуклеарну електрану - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
Пратите нас
Власти Запорошке области чекају у региону генералног секретара УН Антонија Гутереша и мисију ИАЕА и спремне су да осигурају њихову безбедност приликом посете нуклеарној електрани, изјавио је шеф регионалне администрације Евгеније Балицки.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Осигураћемо безбедност (мисије ИАЕА). Потпуно смо спремни, имамо специјалисте. Надам се да ће бити позвани и стручњаци из ‘Росатома’ да објективније представе слику. Од њега (Гутереша) очекујемо и препознавање и разумевање правог стања. Нека дођу и погледају својим очима. Европљани морају да знају коме испоручују оружје из којег онда пуцају на нуклеарна постројења, чија безбедност није само на Украјини или ослобођених територија, већ и целе Европе, па и целог света“, рекао је Балицки за телевизију „Русија 24“.
„Због тога бисмо волели да он (генерални секретар УН) дође, да све буде званично забележено. И, пожељно би било да се нуклеарни објекти некако изузму из гранатирања, да постоји неки договор на ту тему, да можда ИАЕА учествује у томе“, додао је он.
Балицки је додао да су власти Запорошке области развиле план за евакуацију становништва у случају хаварије на нуклеарној електрани.
Он је навео и да се заједно са војском предузимају све мере да се обезбеде резервни канали за хлађење реактора станице у случају оштећења централног расхладног система, на који украјинска војска намерно пуца.
Гутереш ће у четвртак, у оквиру посете Украјини у Лавову, учествовати на трилатералном састанку са турским лидером Реџепом Тајипом Ердоганом и његовим украјинским колегом Владимиром Зеленским. Генереални секретар УН ће у петак посетити Одесу.
Како је раније изјавио члан главног савета Запорошке области Владимир Рогов, Гутереш би током посете Украјини могао да посети Запорошку нуклеарну електрану, коју редовно гранатирају украјинске снаге.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
РУСИЈА
Руска војска: Кијев планира провокацију у Запорошкој нуклеарној електрани
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала