Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Помно пратимо ситуацију“: Стејт департмент се огласио о дијалогу Београда и Приштине

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteЗграда Стејт департмента у Вашингтону
Зграда Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе позивају Београд и Приштину да наставе дијалог, изјавио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс, наводећи да Вашингтон помно прати ситуацију.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Ми у партнерству са ЕУ то помно пратимо. Охрабрујемо обе стране да ефикасно искористе дијалог и позивамо обе стране да остану за преговарачким столом“, рекао је Прајс поводом разговора у Бриселу који је у четвртак окончан без резултата.
Вашингтон у потпуности подржава дијалог и потребно је унапредити дискусију о нормализацији односа заснованој на, како је казао Прајс, претпоставци о узајамном признању.
Прајс је рекао и да специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, уз америчког амбасадора у Европској унији Марка Гитенштајна, пажљиво прати разговоре између Приштине и Београда.
„Уверавам вас да дијалог има пуну пажњу америчких званичника. Ради се о питању у које је и секретар Блинкен лично уложио доста времена. Реч је о приоритету који обухвата целу нашу организацију, како на терену тако и у САД“, навео је Прајс.
Прајс је напоменуо да Ескобар није учесник преговора у Бриселу, већ је тамо присутан као посматрач.
САД желе да виде напредак у примени претходних споразума постигнутих у оквиру дијалога, поручио је Прајс, према транскрипту конференције за новинаре који је објавио Стејт департмент.
„Сматрамо да је кључно да се постигне договор о нормализацији односа“, казао је Прајс, додајући да је то важно за тежње Београда и Приштине за чланство у ЕУ.
„Надамо се да лидери Србије и Косова схватају важност да се постигне напредак, а не да се назадује“, рекао је Прајс.
Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жосеп Борељ изјавио је у четвртак да две стране нису постигле договор у вези са регистарским таблицама и улазно-излазним документима.
Указао је, међутим, да су се председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти сагласили да разговоре наставе наредних дана.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
СРБИЈА
Нова рунда, стара игра Запада: Да Србија дигне руке од Косова /видео/
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
СРБИЈА
Вучић се огласио из Брисела
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала